Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

 Πύργος της Μάρως

 Πύργος της Μάρως

Εξαιρετικό ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τελευταίο υπόλειμμα κάστρου, που βρίσκεται    στο χωριό Δάφνη, ο σωζόμενος πανύψηλος πύργος, ο γνωστός ως ΄΄Πύργος  της Μάρως΄΄. Η Μάρω από την οποία πήρε και το όνομα ο πύργος, υπήρξε σύζυγος του Μουράτ Β’ και κόρη του Σέρβου ηγεμόνα Γεωργίου Μπράκοβιτς. Ήταν από τη μητέρα της Καντακουζινή, εγγονή του Ματθαίου Καντακουζηνού και ανιψιά της Ελένης, συζύγου του Δαυίδ Κομνηνού τελευταίου αυτοκράτορα της Τραπεζούντας. 

Η αδελφή της Μάρως, Αικατερίνη ήταν σύζυγος του Κόμη De Cilley Ουλδερίχου. Μετά τον θάνατο του Μουράτ Β’, ο πορθητής απέστειλε τη μητριά του Μάρω στο πατέρα της Γεώργιο με πλούσια δώρα και έτσι ανανέωσε την ειρήνη με εκείνον. 
Αργότερα όμως, όταν κυρίευσε τη Σερβία μεταφέρθηκε η Μάρω στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα κληρονόμησε την κωμόπολη Δάφνη της οποίας το αρχαίο όνομα ήταν Εζεβαι. Εγκαταστάθηκε εκεί και έζησε με πολλές τιμές και απεριόριστη ισχύ. 
Αν και η Μάρω βρισκόταν τόσο μακριά από τη Σουλτανική αυλή, εξακολουθούσε να επηρεάζει την εν γένει πολιτική της Τουρκίας γεγονός που επέσυρε τον φθόνο των Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι έστειλαν ανθρώπους στη Δάφνη, για να τη δολοφονήσουν.  Αυτή όμως κατόρθωσε να φύγει έγκαιρα και να κρυφτεί σε γειτονικό χωριό, όπου και λίγο αργότερα πέθανε. 
Στο παλαιό κώδικα της Ιερής Μητρόπολης των Αγίων Θεοδώρων (Σερρών), στον οποίο γίνεται καταγραφή των αγίων σκευών και αμφίων της Μητρόπολης αναφέρεται και ΄΄Εικόνισμα της κυρά Μάρω όπου είχε το Τίμιο ξύλο, πράγμα που δείχνει ότι είχε δωρίσει στο Μητροπολικό ναό εικόνα της Παναγίας συρτή διακοσμημένη που είχε και Τίμιο ξύλο.


https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=maro