Τα βουβάλια, το γένος bubalus bubalis, θρυλείται ότι έφτασαν ως συνοδεία του Ξέρξη κατά τους περσικούς πολέμους, όταν ο στρατός επέλασε από τον ποταμό Στρυμόνα. Δυνατά ζώα και λιτοδίαιτα χρησίμευαν στη μεταφορά πραμάτειας, αλλά παράλληλα προμήθευαν τον στρατό με γάλα εξαιρετικής θρεπτικής αξίας. Ο πρώτος πληθυσμός τους αποδεκατίστηκε από τα λιοντάρια της περιοχής και σκορπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή. Τα ζώα αφέθηκαν έκτοτε στην τύχη τους, ταυτισμένα στο νου όλων με απλούς αχθοφόρους.
Η ανάπτυξη της «βιομηχανίας» εκτροφής νεροβούβαλων και της επεξεργασίας του κρέατος και των προϊόντων τους στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται εν μέσω κρίσης.
Γύρω όμως από αυτές τις τρεις εταιρείες που λειτουργούν στην περιοχή, και το κρέας του βουβαλιού έχουν αναπτυχθεί πάρα πολλές δραστηριότητες αφήνοντας στην περιοχή τζίρο εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο και προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες. Το βουβάλι μέσα σε λιγότερα από δέκα χρόνια έχει γίνει το σήμα κατατεθέν του νομού Σερρών.
Όπως τονίζεται ο πληθυσμός των βουβαλιών από περίπου 900 ζώα το 2001 έχει φθάσει σήμερα τα 3.000 και συνεχώς αυξάνεται. Ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες της λίμνης Κερκίνης και αγοραστές από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, γίνονται φανατικοί του διάσημου καβουρμά, των λουκάνικων, των μπιφτεκιών και άλλων γευστικών προϊόντων του βουβαλιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καβουρμάς του κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο φεστιβάλ Γαστρονομίας του Έρφουντ στη Γερμανία. Δεν είναι μόνο η ανώτερη γεύση του αλλά και η μεγάλη διατροφική αξία του κρέατος του βουβαλιού, που πάντως ως προϊόν είναι σχετικά ακριβό. Το κρέας του βουβαλιού, όπως και το γάλα, έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα αντίστοιχα προϊόντα που προέρχονται από τα κοινά βοοειδή. Ενώ όμως η περιεκτικότητα σε λίπος του γάλακτος βουβαλιού είναι κατά πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με το γάλα αγελάδας, η περιεκτικότητα του κρέατος βουβαλιού σε λίπος είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με το κρέας κοινών βοοειδών.
Τα χαρακτηριστικά του κρέατος των βούβαλων (100 γραμμάρια) σε σχέση με το μοσχάρι είναι τα εξής:
Το κρέας των βούβαλων συγκριτικά με το μοσχαρίσιο έχει σκουρότερο χρώμα, λιγότερο ενδομυϊκό λίπος, λευκότερο χρώμα λίπους και παρόμοια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Τα προϊόντα του βουβαλιού, καβουρμάς, σουτζουκάκια, λουκάνικα, διατίθενται σε καταστήματα delicatessen, υψηλής ποιότητας εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Copyright 2023 © Created By Diadyktio, All Rights Reserved.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.
Congratulation!