Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Μονή Ζυγού

Μονή Ζυγού

Η Μονή Ζυγού, γνωστή και ως Φραγκόκαστρο, βρίσκεται στην Ουρανούπολη, περίπου 40 μέτρα από τη συνοριακή γραμμή του Αγίου Όρους. Είναι αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία και πρέπει να ιδρύθηκε γύρω στο 991 μ.Χ. Είναι η μοναδική μονή του Αγίου Όρους που θα μπορούσε να μελετηθεί καθώς είναι προσβάσιμη σε όλους. Οι ανασκαφές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Στην ανασκαφή του Μοναστηριακού συγκροτήματος ο επισκέπτης μπορεί να δει τόσο το κάστρο, όσο και τους πύργους. Το κάστρο αποτελείται από πέντε διαφορετικές οικοδομικές φάσεις που είναι όλες παλαιότερες του 1211.

Η εντός των τειχών επιφάνεια φτάνει συνολικά τα 5.5 στρέμματα. Τα τείχη του συγκροτήματος είχαν 11 πύργους, κάποιοι από τους οποίους αναστηλώνονται το τελευταίο διάστημα. Όλο το δάπεδο του ναού ήταν κοσμημένο με ένα εξαίσιο, πρωτότυπο και πλούσιο μαρμαροθέτημα του 11ου αιώνα.

Η πρώτη αναφορά του μοναστηριού ανευρίσκεται το 996, σε έγγραφο της Μεγίστης Λαύρας. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, υπογράφει και ο Νίκων, ηγούμενος της μονής Ζυγού ως «Νίκων, μοναχός και ηγούμενος του Ζυγού». Η μονή ήταν αφιερωμένη στον προφήτη Ηλία («άγιο Ηλία») και αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια του Αγίου Όρους κατά τον 11ο αιώνα.

Το 1018 όταν, με ηγούμενο τον Νύφων, αυξήθηκε η περιουσία της Μονής, μετά τη χορήγηση εκτάσεων από την Αγιορείτικη κοινότητα. Την ίδια περίοδο επεκτάθηκε το κτιριακό συγκρότημα και κτίσθηκε το νέο Καθολικό (κεντρικός ναός), το οποίο έχει εντοπισθεί και αποτελεί βασικό στόχο στην ανασκαφική και αναστηλωτική προσπάθεια που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Στα τέλη του 12ου αιώνα, η Μονή του Ζυγού ήταν έρημη και με χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Αλεξίου Αγγέλου Κομνηνού παραχωρήθηκε μαζί με τα μετόχια της στην επανασυσταθείσα Μονή Χιλανδαρίου.
Γύρω στο 1206, φαίνεται ότι είχε εγκατασταθεί στο κάστρο του Ζυγού ένας Φράγκος άρχοντας με τους στρατιώτες του, ο οποίος εξορμούσε από εκεί και λεηλατούσε το Άγιον Όρος, ώσπου, περί το 1211, με παρέμβαση του Πάπα της Ρώμης εκδιώχθηκε από την περιοχή. Γι’ αυτόν το λόγο τα ερείπια της Μονής είναι γνωστά σήμερα ως “Φραγκόκαστρο”.