Η Νιγρίτα είναι κωμόπολη του νομού Σερρών. Βρίσκεται 22 χλμ. έξω από τις Σέρρες και είναι χτισμένη σε μια εξαιρετικά εύφορη περιοχή, η οποία αρδεύεται από τα νερά του Στρυμώνα. Κατά την απογραφή του 2001, ο δήμος Νιγρίτας είχε πληθυσμό 9.783 κατοίκων.
Για την προέλευση του ονόματος υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Σύμφωνα με μια εκδοχή, το όνομα προέρχεται από το σχήμα “την Εγρίτα”, “τη Νεγρίτα”, και “Νεγρίτα”. Οι αφετηρίες του ονόματος Ιγρίτα και Εγρίτα οδηγούν στις ταυτόσημες τουρκικές λέξεις eğri και iğri που σημαίνουν μεταξύ άλλων επικλινής ή πλάγιος. Η θέση της Νιγρίτας στους πρόποδες του βουνού δικαιολογεί το συσχετισμό. Οι συλλαβές -de, -da, -ta, -te μπαίνουν, ως δεύτερα συνθετικά στην τούρκικη γλώσσα, στη θέση προθέσεων που προσδιορίζουν τόπο, εις, επί, παρά, μέσα, κλπ. Κατά συνέπεια τα egri-ta ή igri-ta σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνουν στον επικλινή τόπο.
Ο οικισμός της Νιγρίτας δημιουργήθηκε, κατά την πιθανότερη άποψη, στα μέσα του 16ου αιώνα από κατοίκους ορεινών περιοχών. Ο πληθυσμός αυξήθηκε ως τις αρχές του 20ού αιώνα, όπου έφθασε στους 4.300 κατοίκους. Στις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης, ο περιηγητής Ε. Consinery, που επισκέφθηκε τη Μακεδονία, σημείωσε ότι η κωμόπολη ανθούσε οικονομικά και οι κάτοικοι της, στο σύνολο Έλληνες, επιδίδονταν στην καλλιέργεια βαμβακιού, στη χρυσοχοΐα και στη χαλκουργία. Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα λειτουργούσε ελληνικό σχολείο στη Νιγρίτα. Λίγες δεκαετίες αργότερα, τα σχολεία της Νιγρίτας αριθμούσαν περίπου 250 μαθητές.
Κατά τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο η Νιγρίτα απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό. Στις 24 Οκτωβρίου 1912 η Νιγρίτα ελευθερώθηκε από τους Τούρκους με επέμβαση του ελληνικού στρατού. Στις 16 Ιουνίου 1913 εκδηλώθηκε η πρώτη συντονισμένη βουλγαρική επίθεση εναντίον ελληνικών τμημάτων κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού πολέμου. Στις 19 Ιουνίου 1913 πραγματοποιήθηκαν ελληνοβουλγαρικές συγκρούσεις στην περιοχή και στις 29 Ιουνίου 1913 οι Βούλγαροι πυρπόλησαν την κωμόπολη και αποχώρησαν.
Το εντυπωσιακό πηγάδι της Γερακίνας και οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Αθανασίου είναι σημαντικά αξιοθέατα.
Κάθε άνοιξη, την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα, στη Νιγρίτα διοργανώνεται η γιορτή της Γερακίνας.
Copyright 2023 © Created By Diadyktio, All Rights Reserved.
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.
Congratulation!