Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Τερπνή

Τερπνή

Η Τερπνή βρίσκεται δυτικά του ποταμού Στρυμόνα, στους πρόποδες του όρους Βερτίσκου. Η αρχαία ονομασία της Τερπνής ήταν κατά πάσα πιθανότητα «Κάστρο», όνομα που μετεξελίχθηκε σταδιακά σε «Παλαιόκαστρο».

Παρουσιάζει μια συνεχή και αδιάλειπτη ιστορική παρουσία η οποία ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους. Ήδη από την Ιλιάδα, ο Όμηρος αφηγείται τη σφαγή του Ρήσου, Ηγεμόνα των Θρακών και συμμάχου των Τρώων. Ο Ρήσος καταγόταν από την περιοχή της Βισαλτίας και ήταν γνωστός για τα λευκά του άλογα από τον κάμπο της Βισαλτίας, αλλά και τα ολόχρυσα του άρματα, τα οποία κατασκευάζονταν με χρυσό από την περιοχή της Τερπνής και του Παγγαίου.

Η αρχαία θέση της Τερπνής ήταν γύρω από την ακρόπολη της, περίπου 4 χιλιόμετρα από τη σημερινή της θέση. Στον περιβάλλοντα χώρο της περιοχής έχουν γίνει σημαντικότατες ανασκαφές, οι οποίες ανέδειξαν έναν ιδιαίτερο και ενδιαφέρον αρχαιολογικό πλούτο.

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας το χωριό μετατοπίστηκε στη σημερινή του θέση, παίρνοντας το όνομα Τσιαρπίστα ή Τσερπίστα. Το όνομα αυτό οφείλεται στη μεγάλη πηγή νερού στη νότια παρυφή του χωριού, τη λεγόμενη Κηφισιά (τσιαρπ= αντλητικό κουβαδάκι νερού, λέξη τουρκικής προέλευσης).

Η απελευθέρωση από τους Τούρκους έγινε ουσιαστικά στις 26-10-1912 (τυπικά τον Ιούνιο του 1913), μαζί με τη Θεσσαλονίκη και όλη την περιοχή μεταξύ Αξιού και Στρυμόνα.

Στις 20-3-1923, το Κοινοτικό Συμβούλιο, επί προεδρίας του Αθανασίου Σταματόπουλου, έδωσε στο χωριό το ελληνικό όνομα Τερπνή.

Σήμερα, η Τερπνή αποτελεί ένα χωριό 2.186 κατοίκων.