Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Άγαλμα Ελευθερίου Βενιζέλου

Άγαλμα Ελευθερίου Βενιζέλου

Ανεβαίνοντας την Πλατεία Αριστοτέλους ακριβώς πριν τον Αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, βρίσκεται το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, μιας από τις πιο χαρακτηριστικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας.

Έχοντας ο ίδιος επωμιστεί το βάρος ορισμένων εκ των πιο σημαντικών αποφάσεων που επηρέασαν την Ελλάδα καθ’όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα έπαιξε καθοριστικό ρολό σε μια σειρά από γεγονότα που αποδείχθηκαν μείζονος σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός προχώρησε με επιτυχία στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τα γειτονικά κράτη της Ελλάδος ενώ επέκτεινε μια σειρά από σημαντικές συνταγματικές αναθεωρήσεις.

Επιπλέον, κατέβαλλε σοβαρές προσπάθειες που αποσκοπούσαν στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, την ευρύτερη αναδιοργάνωση του στρατού και την εδραίωση της διπλωματικής και γεωστρατηγικής επιρροής της χώρας.

Ύστερα από μια σειρά αλλεπάλληλων νικηφόρων μαχών κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912 – 1913) εργάστηκε μεθοδικά προκειμένου να βρεθεί η Ελλάδα στο πλευρό των συμμάχων, πετυχαίνοντας παράλληλα την επέκταση των Ελληνικών συνόρων στη Μικρά Ασία. Ωστόσο, η φιλικά προσκείμενη προς τους Συμμάχους εξωτερική πολιτική τον έφερε αντιμέτωπο με τη μοναρχία, κάτι που σταδιακά οδήγησε στη δημιουργία του Εθνικού Σχίσματος.

Το σχίσμα επηρέασε αρνητικά την ενότητα του τόπου δημιουργώντας πολιτική ένταση, πόλωση και διχασμό ανάμεσα στις δυο ομάδες, προκαλώντας έναν ισχυρότατο διαχωρισμό ανάμεσα στους υποστηρικτές του βασιλιά Κωνσταντίνου και τους Βενιζελικούς, ενώ επηρέασε βαθύτατα την κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας για ολόκληρες δεκαετίες.

Το 1935, ο Βενιζέλος επανήλθε στο προσκήνιο της πολίτικης ζωής, υποστηρίζοντας μάλιστα ένα στρατιωτικό κίνημα το οποίο στρέφονταν ενάντια στην Ελληνική κυβέρνηση. Η αποτυχία του αποδυνάμωσε σημαντικά τον ίδιο, τους υποστηρικτές του, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Ύστερα από αυτά τα γεγονότα ο Βενιζέλος εγκατέλειψε τη χώρα και αποσύρθηκε στο Παρίσι ως τον θάνατο του το 1936.

Υπήρξε ένας εξαιρετικά ικανός, πολιτικά ευφυής άνθρωπος του οποίου οι ενέργειες διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Το μνημείο του βρίσκεται σε μια από τις πιο γνωστές πλατείες της Ελλάδος, την Πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της πόλης.