Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Αγορά Μοδιάνο

Αγορά Μοδιάνο

Η Αγορά ή Στοά Μοδιάνο, επίσημα Κεντρική Αγορά Τροφίμων ή Κεντρική Στοά Τροφίμων, είναι σκεπαστή αγορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το κτήριο της αγοράς κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα J. Oliphant και τον μηχανικό και κύριο του έργου Ελί Μοδιάνο. Η κατασκευή της αγοράς ξεκίνησε το 1922, αποπερατώθηκε το 1925 και εγκαινιάστηκε το 1930. Χτίστηκε στην περιοχή της πυρίκαυστης ζώνης, περιοχή που καταστράφηκε από την πυρκαγιά του 1917, και ανοικοδομήθηκε με το Σχέδιο Εμπράρ. Πριν την πυρκαγιά στο σημείο αυτό βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά και το ομώνυμο οικόπεδο της στην εβραϊκή συνοικία Kadi. Χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο κτίριο το 1983 από το ΥΠΕΧΩΔΕ, και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1995 από το Υπουργείο Πολιτισμού διότι «είναι χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά».

Η Αγορά Μοδιάνο -ή αλλιώς «Κεντρική Αγορά Τροφίμων της Θεσσαλονίκης»- επί σχεδόν έναν αιώνα έδινε καθημερινά με τη ζωντάνια της τον παλμό στο κέντρο της συμπρωτεύουσας. Δεν ήταν απλά μια σκεπαστή αγορά ή ένα σημείο συναλλαγών, αλλά ένας τόπος συνάντησης και διάδρασης για το μωσαϊκό ανθρώπων, γεύσεων και πολιτισμών που χαρακτήριζε την πόλη.

Μια επίσκεψη στην Αγορά σίγουρα θα σας αφήσει τις καλύτερες γεύσεις και εντυπώσεις. Χάρη σε ένα από τα καταστήματά της, κομμάτι της επίσκεψης αυτής μπορεί να είναι και ένα αναμνηστικό! Το Modiano Tales είναι πολλά περισσότερα από ένα μαγαζί με σουβενίρ. Είναι μια σειρά από ξεχωριστά αντικείμενα, με την αισθητική και υπογραφή της Αγοράς Μοδιάνο, που συνδέονται με τον χαρακτήρα της.

Άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σύγχρονη πορεία της Θεσσαλονίκης, η ιστορία της Αγοράς Μοδιάνο διατρέχει δύο αιώνες, περιλαμβάνοντας πολλά και σημαντικά κεφάλαια.

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 1917, ο μηχανικός Eli Modiano και ο αρχιτέκτονας J. Oliphant ξεκινούν τον σχεδιασμό της Αγοράς. Στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρισκόταν η Συναγωγή Talmud Torah, ενώ με βάση το Σχέδιο Εμπράρ (Γάλλου αρχιτέκτονα – αρχαιολόγου Ernest Hebrard), που είχε αναλάβει τον επανασχεδιασμό της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή αυτή προβλέπεται η δημιουργία παζαριών. Μάλιστα, ο γαλλικός τίτλος της Αγοράς στα σχέδια είναι “Bazar Central Salonique”.

Η αγορά σταδιακά εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του 1990, με καταστήματα να κλείνουν, καθώς δεν μπορούσαν να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας για υγειονομικούς λόγους. Το κτίριο κρίθηκε το 2017 ως δομικά ακατάλληλο επικίνδυνο από την πολεοδομία Θεσσαλονίκης, απόρροια της έλλειψης συντήρησης του κτιρίου, με αποτέλεσμα να κλείσει.

Το καλοκαίρι του 2017 ο όμιλος Φάις αγόρασε το 43,6% από το ΤΑΙΠΕΔ και σταδιακά εξαγόρασε το 57%. Οι εργασίες ανακαίνισης ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2020 και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2022. Η ανακαινισμένη αγορά άνοιξε για το κοινό στις 5 Δεκεμβρίου 2022. Στην ανακαινισμένη αγορά λειτουργούν περίπου 75 καταστήματα. Μεταξύ των καταστημάτων περιλαμβάνονται ντελικατέσεν, φούρνοι, ζυθοπωλείο όπου πωλούνται μπίρες αποκλειστικά από Έλληνες μικροζυθοποιούς, ζαχαροπλαστείο με πολίτικες κρέμες και χειροποίητα σιροπιαστά, παντοπωλεία, κάβα, ιχθυοπωλεία, σούσι μπαρ, εστιατόρια.

Σήμερα, η Αγορά επανέρχεται για να ενώσει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Διατηρώντας αναλλοίωτο τον ιστορικό και αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα. Αναγεννάται ως μία σύγχρονη, πολυπολιτισμική αγορά τροφίμων που «μιλάει» στον καταναλωτή τού σήμερα, φιλοξενώντας το αύριο της γαστρονομίας κάτω από τη στέγη της.

Τα 75 συνολικά καταστήματά της χωρίστηκαν ανά ομάδες, ανάλογα με το είδος τροφίμων που θα διαθέτουν: είδη πρώτης ανάγκης, λαχανικά, κρέατα και θαλασσινά, πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, τοπικές ελληνικές γεύσεις, προϊόντα Fair Trade και ethnic προτάσεις απ’ όλον τον κόσμο. Όλα τους προσεκτικά επιλεγμένα, με αδιαπραγμάτευτο επίπεδο ποιότητας. Επιπλέον, στους δύο εξώστες στο βόρειο και νότιο τμήμα της Αγοράς, θα λειτουργήσουν καταστήματα εστίασης. Οι 65 επιχειρήσεις, οι 350 νέες θέσεις εργασίας, καθώς και τα εκατομμύρια επισκεπτών της, θα έχουν συνολικά τεράστια θετική επίδραση, άμεσα και έμμεσα, σε οικονομικό, και όχι μόνο, πλαίσιο.

Επίσημη σελίδα: https://www.agoramodiano.com/