Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Ακρόπολη Καβάλας

Ακρόπολη Καβάλας

Στην κορυφή της χερσονήσου της Παναγίας δεσπόζει η Ακρόπολη της Καβάλας η οποία κτίστηκε, στο μεγαλύτερο μέρος της, το πρώτο τέταρτο του 15ου αιώνα. Διαδέχτηκε τη βυζαντινή Ακρόπολη της Χριστουπόλεως (παλαιότερη ονομασία της Καβάλας) που είχε καταστραφεί το 1391, ενσωματώνοντας στην κατασκευή τα ερείπια της. Στο επιβλητικό αυτό κτίσμα είναι εμφανείς οι αλλεπάλληλες ανακατασκευές και επεμβάσεις στην οχύρωση του από τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς και τους Οθωμανούς.

Ολόκληρη η Ακρόπολη είναι κτισμένη με ακατέργαστες πέτρες γρανίτη, ανακατεμένες με κομμάτια από τούβλα και μάρμαρα. Μπαίνοντας από την κεντρική της είσοδο, βλέπουμε ότι χωρίζεται στον εσωτερικό και εξωτερικό περίβολο από ένα εγκάρσιο τείχος. Ο εσωτερικός περίβολος αποτελούσε και το σπουδαιότερο τμήμα της Ακρόπολης γιατί περιέκλειε όλους τους απαραίτητους χώρους για την άμυνά της.

Σήμερα σώζονται ο κεντρικός κυκλικός πύργος, που αποτελούσε τον ύστατο χώρο άμυνας, η αποθήκη πυρομαχικών και τροφίμων, που αργότερα μετατράπηκε σε φυλακή, το φυλάκιο, που ήταν χώρος κατάλληλος για καταλύματα αξιωματικών ή φρουράς και η δεξαμενή νερού.

Στα τείχη του εξωτερικού περιβόλου της Ακρόπολης ξεχωρίζουν δύο τετράγωνοι και ένας πολυγωνικός πύργος, ενώ στο εσωτερικό του λειτουργεί υπαίθριο θέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις και αναψυκτήριο για τους επισκέπτες.

 

Επίσημη σελίδα: https://www.castle-kavala.gr/