Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Αρχαία πόλη της Τορώνης

Αρχαία πόλη της Τορώνης

Οι μετανάστες από την Εύβοια κατοίκησαν την Τορώνη τον 8ο π.Χ. αιώνα. Η πόλη έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, έως ότου οι Σπαρτιάτες την κατέλαβαν. Ο βασιλιάς Φίλιππος Β της Μακεδονίας κατέλαβε την πόλη το 348 π.Χ., ενώ σε 168 π.X. η περιοχή έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων.
H Αρχαία Τορώνη ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις της Χαλκιδικής.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων της Ρωμαϊκής Κατοχής και τη Βυζαντινή εποχή, τα τείχη της πόλης ήταν ενισχυμένα για να την προστατεύσουν από τη θάλασσα και τη στεριά. Χτίστηκαν με το υλικό κατασκευής που είχε απομείνει από την αρχαία ακρόπολη.

Οι ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή ξεκίνησαν το 1975 από το αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η περιοχή είχε κατοικηθεί συνεχώς από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Μερικά πολύ σημαντικά αγγεία βρέθηκαν στο νεκροταφείο της πόλης. Ανάμεσά τους μια θαυμάσια ασημένια κανάτα, η οποία χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ., με χαραγμένες μέδουσες στις λαβές, που τώρα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει τμήμα των τειχών της πόλης και ερείπια από την ακρόπολη. Οι αποβάθρες του λιμανιού, κατασκευασμένο από τεράστιους ογκόλιθους γρανίτη, ανακαλύφθηκαν στον βυθό της θάλασσας, μαζί με τα απομεινάρια από πέτρινους τοίχους, που συνεχίζουν στην ακτή και ήταν πιθανότατα αποθήκες της πόλης.