Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Αρχαιολογικό μουσείο Ολύνθου

Αρχαιολογικό μουσείο Ολύνθου

Το μουσείο άνοιξε τον Ιούλιο 1998 σε ένα κτίριο στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολύνθου, 5 χλμ. από τα Μουδανιά στη Χαλκιδική.

Τα ανασκαφικά ευρήματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου. Το Μουσείο Ολύνθου διαθέτει μόνο οπτικοακουστικό υλικό, σκοπός του οποίου είναι να δώσει στους επισκέπτες μια εικόνα για την ιστορία της πόλης της Ολύνθου, και την περιγραφή της ανασκαφής και της αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου.

Οι επισκέπτες μαθαίνουν ότι η πόλη χτίστηκε σε ιπποδάμειο σχέδιο [δύο φαρδιές λεωφόρους με νησάκια που περιέχουν δέκα (τετράγωνα) σπίτια και έναν σωλήνα αποχέτευσης κάθε πέντε σπίτια]. Ένα τυπικό ολυνθιακό σπίτι ήταν μια τετράγωνη διώροφη κατοικία με δωμάτια και μια σκεπαστή εσωτερική αυλή και χτιζόταν από ποταμίσιες πέτρες και πηλό, με την ανωδομή από άψητα τούβλα ενισχυμένα με ξύλινο πλαίσιο. Στα περισσότερα σπίτια, το δάπεδο ήταν από συμπαγές χώμα, αλλά τέσσερα έχουν ψηφιδωτά δάπεδα φτιαγμένα με βότσαλα ποταμού και κονίαμα. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες για την πορεία των ανασκαφών, από το έργο του Ρόμπινσον το 1928 έως τις ανασκαφές του 1990 και του 1992.

Φωτογραφίες και κείμενα περιγράφουν την οικιακή οργάνωση (προετοιμασία φαγητού, αποθήκευση ειδών διατροφής, υφαντική) και την οικονομική ζωή της πόλης (λιθοδομή, κοροπλαστικά, αγροτικές δραστηριότητες, αναψυχή, συμπόσια).