Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Αρχαιολογικό Μουσείο Πολύγυρου

Αρχαιολογικό Μουσείο Πολύγυρου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολύγυρου αποτελεί το πιο σημαντικό μουσείο της Χαλκιδικής και στεγάζεται στην πλατεία “Ηρώων” στο κέντρο της πόλης. Το Μουσείο Πολυγύρου φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά αρχαιολογικά ευρήματα από όλη τη Χαλκιδική, που παρουσιάζουν σημαντική πολιτισμική ιστορία από τα προϊστορικά ήδη χρόνια.

Μερικά από τα ξεχωριστά εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου είναι πήλινα ειδώλια και νομίσματα από την Όλυνθο, αγγεία από την Τορώνη, κομμάτια από την οροφή του ναού του Διός στην Καλλιθέα, λειψανοθήκες, αλιευτικός εξοπλισμός, λυχνάρια, κοσμήματα, αμφορείς από την Άκανθο (τη σύγχρονη Ιερισσό) και ταφικές στήλες, καθώς και το άγαλμα μιας γυναίκας από τον 1ο αιώνα μ.Χ, που προέρχεται από το ιερό ενός θεοποιημένου ήρωα από το Στρατώνι.

Η έκθεση του νέου Μουσείου αναπτύσσεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες, ο οποίες είναι ο Τόπος και η Ιστορία, οι Προϊστορικές κοινωνίες, οι Ιστορικοί χρόνοι και οι Συλλογές και Δωρεές. Παρουσιάζονται ευρήματα από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς και νεκροταφεία της Χαλκιδικής, τον Άγιο Μάμα, την Όλυνθο και την Τορώνη, το Κριαρίτσι και τη Νέα Σκιώνη, ενώ επιλεγμένα εκθέματα των ρωμαϊκών χρόνων, επιτύμβια αγάλματα και στήλες, προετοιμάζουν τον επισκέπτη πριν την ολοκλήρωση της ενότητας Ιστορικοί Χρόνοι. Στην αίθουσα που εκτίθενται οι Συλλογές, κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει η αξιόλογη Συλλογή Λαμπρόπουλου.