Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Αρχαίος Ναός στην Τερπνή

Αρχαίος Ναός στην Τερπνή

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στην τοποθεσία “Παλιόκαστρο”, 2,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τερπνής του νομού Σερρών. Ο τόπος, όπου εντοπίστηκαν οι αρχαιότητες, έχει ερευνηθεί και ανασκαφεί από την αρχαιολογική υπηρεσία. Όστρακα (αρχαϊκών χρόνων) είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή, κάνοντας φανερό το γεγονός ότι όλη η περιοχή ήταν κατοικημένη στο παρελθόν. Η άποψη αυτή ενισχύεται και από το χώρο εξόρυξης χρυσού που βρίσκεται χίλια πεντακόσια μέτρα από τον αρχαίο οικισμό. Εκεί βρίσκονται λοφίσκοι από λίθους, από τους οποίους έχουν αφαιρεθεί πολύτιμα μέταλλα με τη χρήση αρχαίων υψικαμίνων. Τα ευρήματα της περιοχής φυλάσσονται στο αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας.

Ο λόφος, όπου έγιναν οι ανασκαφές, έχει περιφραχθεί και σκεπαστεί με λαμαρινοκατασκευές. Παρόλα αυτά, οι περιφράξεις έχουν καταστραφεί σε πολλά σημεία, κάτι που καθιστά την περιοχή προσβάσιμη στους πάντες.

Ναός της Αρτέμιδος;

Η έκπληξη των αρχαιολόγων όταν αντίκρισαν έναν μαρμάρινο κίονα με ανάγλυφο πρόσωπο ενός παιδιού και δώδεκα σειρές ανάγλυφων γραμμάτων ήταν μεγάλη. Παρόλο που δεν μπόρεσαν να καθορίσουν την ακριβή χρονολογία της επιγραφής, δύο στοιχεία τα οποία εντόπισαν  δίδουν την εντύπωση πως πρόκειται για αρχαίο Ναό προς τιμή της θεάς Αρτέμιδας.
Ο χώρος είναι σε σχήμα παραλληλεπίπεδου. Εκατέρωθεν των πλευρών υπάρχουν οι βάσεις για τους κίονες, οι οποίοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το χώρο.