Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Δημοτική Καπναποθήκη

Δημοτική Καπναποθήκη

Η Δημοτική Καπναποθήκη είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες της πόλης. Στέγαζε την εταιρεία Kiazim Emin & Cie, και κτίστηκε από τον επιχειρηματία και καπνέμπορο Kiazim Emin το 1910. Το κτίσμα έχει οθωμανική αρχιτεκτονική, με τεχνοτροπία που είναι γνωστή ως οθωμανικός νεοκλασικισμός, με έντονη την επίδραση της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης. Το στηθαίο της στέγης είναι το πιο επιβλητικό τμήμα του κτιρίου, όπου ξεχωρίζουν τέσσερα στέμματα. Αφηρημένες παραστάσεις ανθέων, ήλιων και οικοσήμων διακοσμούν την ενδιαφέρουσα και μοναδική αυτή πρόσοψη.

Το 1970, ο Δήμος Καβάλας αγόρασε το κτίριο. Ο εσωτερικός ξύλινος σκελετός της καπναποθήκης έχει διατηρηθεί, η καπναποθήκη έχει επισκευαστεί και έτσι τονίστηκαν οι αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές αρετές του κτιρίου. Σήμερα χρησιμοποιείται ως πολυχώρος πολιτισμού, φιλοξενώντας μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, καθώς και εκδηλώσεις ποικίλου ενδιαφέροντος, όπως συναυλίες, συνέδρια, κ.ά.

Να σημειώσουμε επίσης ότι η Δημοτική Καπναποθήκη βρίσκεται στην πλατεία Καπνεργάτη. Εκεί βρίσκεται και το μνημείο του Καπνεργάτη, στο οποίο οφείλει το όνομά της η πλατεία. Το μνημείο είναι δημιουργία του Δημητρίου Αρμακόλα και τοποθετήθηκε στην πλατεία το 1986. Απεικονίζει πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν στο καπνεργατικό κίνημα, δύο άνδρες και μια γυναίκα, θέλοντας να δείξει και τη γυναικεία συμμετοχή στον αγώνα.


Πηγή: https://www.visitkavala.gr/sightseeing/dimotiki-kapnapothiki/