Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Ιερά Μονή Αναλήψεως Παγγαίου

Ιερά Μονή Αναλήψεως Παγγαίου

Επτά χλμ από την Κοινότητα Πρώτης και σε υψόμετρο 930 μ, στο Παγγαίο όρος με πανοραμική θέα στον κάμπο του Νομού, βρίσκεται το μοναστήρι της “Θείας Αναλήψεως”, με μεγάλη ιστορία και δράση. Εύκολα μπορεί να το επισκεφθεί και να το θαυμάσει ο κάθε πιστός, αφού απέχει μόνο 7 χλμ από την Πρώτη και συνδέεται με ασφαλτόδρομο.

    Παλαιό μετόχι της Ιεράς Μονής της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, ανασυστάθηκε το έτος 1979 στο ίδιο σημείο, που από τον 18ο αιώνα υπήρχε το ομώνυμο, ανδρικό όμως, μοναστήρι. Μεγάλη η προσφορά της Μονής στους Χριστιανούς της περιοχής. Αυτό ήταν η αιτία για τις επανειλημμένες κατά καιρούς καταστροφές, από τους Τούρκους και τους Βουλγάρους κατακτητές, που υπέστη, με μεγαλύτερες κατά τα έτη 1913, 1917 και 1944.

Το “Καθολικό” της Μονής είναι μια σπάνια σταυροειδής ροτόντα, κτισμένη στον τύπο της Αγίας Ανάληψης του όρους των Ελαίων των Αγ. Τόπων. Στη Μονή φυλάσσονται τίμια λείψανα των Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, Αρσενίου του Καπαδόκου.

Υπάρχει Ξενώνας μόνο για οργανωμένα γκρουπ. Σήμερα το Μοναστήρι έχει είκοσι μοναχές, που ασχολούνται με την αγιογραφία, ιεροραπτική, χρυσοκέντημα, πυρογραφία, κηροπλαστική. Γιορτάζει 40 μέρες μετά το Πάσχα (της Αναλήψεως).