Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Ιερά Μονή Παντοκράτορος – Άγιον Όρος

Ιερά Μονή Παντοκράτορος – Άγιον Όρος

Η Μονή Παντοκράτορος είναι κτισμένη δίπλα στη θάλασσα, στη νοτιοανατολική πλευρά της χερσονήσου και είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Το Καθολικό ακολουθεί το Αθωνικό πρότυπο και έχει τοιχογραφίες του 14ου αιώνα που είχαν ζωγραφιστεί το 1845.

Το μοναστήρι έχει 15 παρεκκλήσια, το σημαντικότερο από τα οποία είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου. Μεταξύ των κελιών του μοναστηριού, τα σημαντικότερα είναι του Ραβδούχου, πιθανόν του 10ου αιώνα και της Παναγίας Άξιον Εστί, που πήρε το όνομα του από την ομώνυμη εικόνα.

Η σκήτη (μοναστικό ίδρυμα που υπάγεται σε Κυρίαρχη Μονή ή Μοναστήρι) του Προφήτη Ηλία ανήκει επίσης στο μοναστήρι. Οι ιδρυτές του μοναστηριού ήταν δύο βυζαντινοί αξιωματούχοι, ο Αλέξιος και ο Ιωάννης, που στα μέσα του 14ου αιώνα με την υποστήριξη του αυτοκράτορα Ιωάννη του 5ου Παλαιολόγου, μεταμόρφωσαν το κελί τους σε μοναστήρι.

Μετά την πτώση της αυτοκρατορίας, το μοναστήρι χρηματοδοτείται από κυβερνήτες της ανατολικής Ευρώπης. Δύο καταστροφικές πυρκαγιές έλαβαν χώρα, η μια το 1773 και η άλλη το 1948.

Το μοναστήρι διαθέτει μεγάλη συλλογή φορητών εικόνων, εκκλησιαστικών αγγείων και κειμηλίων, ενώ στη βιβλιοθήκη υπάρχουν 350 χειρόγραφα και πάνω από 3.500 βιβλία. Το μοναστήρι κατοικείται από 25 μοναχούς.