Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Ιερός Καθολικός Ναός Αγίου Παύλου

Ιερός Καθολικός Ναός Αγίου Παύλου

Για τους Καβαλιώτες, η Ιερά Μονή Λαζαριστών Καβάλας ταυτίζεται με την Καθολική Εκκλησία. Πράγματι, οι Ιερείς της Αποστολής (Λαζαριστές), έφτασαν στην Καβάλα από τη Θεσσαλονίκη το 1887 και ίδρυσαν την Ιερά Μονή και το Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου για να προσφέρουν τις πνευματικές τους υπηρεσίες στους Γάλλους, Ιταλούς, Αυστριακούς, κτλ. καθολικούς οι οποίοι ζούσανε στην εκείνη περιοχή. Το τωρινό κοινόβιο «Άγιος Παύλος» χτίσθηκε το 1900 από τον οικοδόμο της Αποστολής τον Π. Στέφανο Jougla, ο οποίος οικοδόμησε το 1902 το σχολείο(το οποίο δεν υπάρχει πλέον) που έλαβε την ονομασία του Λαζαριστή μάρτυρα στην Κίνα, Ιωάννη Γαβιήλ Perboyre.
Από την άφιξή τους στην Καβάλα, οι Πατέρες της Αποστολής εργάστηκαν δημιουργικά στο ποιμαντικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό τομέα. Το Σχολείο Ιωάννης Γαβριήλ Perboyre λειτουργούσε με 50 – 70, κατά μέσο όρο, μαθητές έως τα χρόνια του μεσοπολέμου. Η απαγόρευση εγγραφής ορθόδοξων μαθητών σε καθολικά Δημοτικά Σχολεία το 1930 και τα δεινά του Β’ παγκοσμίου πολέμου, επέφεραν βαρύ πλήγμα στο εκπαιδευτικό έργο των Λαζαριστών. Επειδή η κατάσταση δε βελτιώθηκε μετά το πόλεμο, λόγω και της ελάττωσης του καθολικού στοιχείου, το 1947 ο νέος εφημέριος Π. Εδμόνδος Βουτσίνος έδωσε στο σχολείο τη μορφή Φροντιστηρίου Γαλλικής Γλώσσας. Υπό τη μορφή αυτή συνέχισε να λειτουργεί με αξιοσημείωτη επιτυχία, έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Στο κοινωνικό έργο των Λαζαριστών συμμετείχαν, από το 1909 έως το 1981, οι Αδελφές του Ελέους, γυναικείο τάγμα που ιδρύθηκε επίσης από τον Άγιο Βικέντιο ντε Πωλ. Οι καλόγριες πρόσφεραν στους Καβαλιώτες ανεκτίμητες φιλανθρωπικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες, στη Σχολή «Άγιος Ιωσήφ» και στο μικρό εξωτερικό ιατρείο, έως την αποχώρησή τους από την Καβάλα το 1981.