Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 2001 και αποτελεί έναν πολιτιστικό και επιμορφωτικό φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοπός του είναι η εξοικείωση του κοινού με την τεχνολογία και η κατανόηση θεμάτων επιστήμης και τεχνολογίας, και η ενημέρωση του σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει η αξιοποίηση της.

Το Ίδρυμα αποτελεί μετεξέλιξη του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, το οποίο ιδρύθηκε το 1978, καθώς το 1998 εκπονήθηκε το σχέδιο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του με κύριο στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου “Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας”.

Το Εκθετήριο Τεχνολογίας Μεταφορών, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να θυμηθούν αυτοκίνητα που υπήρξαν «σταθμοί» στην ιστορία της αυτοκίνησης, να γνωρίσουν ξεχωριστά μοντέλα και να συγκρίνουν τις τάσεις του παρελθόντος με αυτές του παρόντος και ενδεχομένως του μέλλοντος.

Το Τεχνοπάρκο, είναι ένας χώρος διάδρασης. Ο επισκέπτης συμμετέχει ενεργά, πρωταγωνιστεί και μαθαίνει διασκεδάζοντας.

Περιλαμβάνει 40 εκθέματα, τα οποία αναφέρονται σε ποικιλία επιστημονικών θεμάτων, όπως ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός, η οπτική, η μηχανική κ.ά.

Το εκθετήριο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας είναι μια έκθεση στην οποία παρουσιάζονται δείγματα τεχνολογικών στοιχείων και επιτευγμάτων της Αρχαίας Ελλάδας, με ομοιώματα που κατασκευάστηκαν σύμφωνα με γραπτές πηγές και αφορούν στην καθημερινή ζωή, στις κατασκευές, στη ναυπηγική, στη μετρητική, στη μηχανολογία κ.ά.

Το κοσμοθέατρο είναι ένας κινηματογράφος με μια εντυπωσιακή γιγαντοοθόνη. Μια ειδική αίθουσα με 300 θέσεις και δυνατότητα προβολής στη μεγαλύτερη επίπεδη οθόνη της Ελλάδας (διαστάσεων 17m x 23m).

Στον χώρο αυτό γίνεται η παρουσίαση επιστημονικών και περιβαλλοντικών ταινιών μεγάλου format και σε 3 διαστάσεις, ενώ διατίθεται και για άλλες εκδηλώσεις.

Το ψηφιακό Πλανητάριο είναι ένας θόλος εξωτερικής διαμέτρου 25m και ημισφαιρικής οθόνης διαμέτρου 18m, με 150 επικλινείς θέσεις, όπου γίνεται αναπαράσταση αστρονομικών και φυσικών φαινομένων, με χρήση εξειδικευμένου τεχνικού εξοπλισμού ψηφιακών προβολών (all-dome video).

Στον προσομοιωτή Εικονικής Πραγματικότητας, ο οποίος έχει 18 θέσεις, γίνεται δυναμική προσομοίωση διαφόρων καταστάσεων, όπως για παράδειγμα ενός ταξιδιού στο Διάστημα ή στον βυθό του Ωκεανού.

Το συνεδριακό κέντρο έχει δυνατότητα χρήσης 8 διαφορετικών αιθουσών, χωρητικότητας 16-300 ατόμων, με υπερσύγχρονο οπτικοακουστικό εξοπλισμό για συνέδρια, εταιρικές εκδηλώσεις, διαλέξεις και σεμινάρια.

Το ίδρυμα επίσης έχει χώρο Περιοδικών Εκθέσεων, ειδικού ή επίκαιρου ενδιαφέροντος, Βιβλιοθήκη, με εκατοντάδες, ψηφιακούς και έντυπους, διαθέσιμους τίτλους και 10 θέσεις πρόσβασης στο Διαδίκτυο και εστία Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, που είναι χώρος για άτυπες καινοτομικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με ομάδες μαθητών, αλλά και απλούς επισκέπτες.

 

Επίσημη σελίδα: https://www.noesis.edu.gr/