Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων

Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων

Η κοιλάδα των αγίων Αναργύρων βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στην Ακρόπολη των Σερρών και είναι αληθινός πνεύμονας για την πόλη. Τη γοητεία της εξοχικής αυτής θέσης αποτελεί το κατάφυτο, το χλοερό και τα πολλά δένδρα, καθώς και η πυκνή σκιά των πολύφυλλων και πλατύφυλλων γέρικων πλατανιών γύρω από τα νερά που διαρρέουν συνεχώς την κοιλάδα. 
Η φυσική ομορφιά του τοπίου έχει αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο με την κατασκευή τεχνητής λίμνης, κολυμβητηρίου, κλειστού γυμναστηρίου, ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ και τένις καθώς και αναρίθμητων κέντρων αναψυχής, που προσφέρουν στιγμές πραγματικής απόλαυσης στους επισκέπτες. 
Την κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων διαρρέει ένας χείμαρρος, που η λεκάνη του εκτείνεται στον ορεινό όγκο του Λαϊλιά. Το ορεινό τμήμα του χειμάρρου εκτείνεται Βόρεια της γέφυρας του Τσέλιου, ανάμεσα στους δυο δρόμους Σερρών-Λαϊλιά και Σερρών-Βροντούς. Τα παλαιότερα χρόνια τα νερά του χειμάρρου ήταν πολύ περισσότερα από ότι σήμερα . Για να προστατεύεται η πόλη μας από τις πλημμύρες υπήρχε ανάχωμα και πιο έξω τοίχωμα κατά μήκος του ποταμού. 
Σήμερα τα νερά έχουν λιγοστέψει πάρα πολύ, σε σημείο που κάποια καλοκαίρια ο χείμαρρος είναι τελείως στεγνός. 
Το πλάτος της κοιλάδας κυμαίνεται από 1000 μέτρα μέχρι τη Χρυσοπηγή για να καταλήξει στις κορυφές του Λαϊλιά. Κατώτερο τμήμα της είναι ο Ελαιώνας και η πόλη των Σερρών, και το ψηλότερο τμήμα της είναι Άνω Ορεινής. Το υψόμετρό της είναι μεταξύ των 64 μ. (πόλη των Σερρών) και 1849 μ.(κορυφή του Αλί-Μπαμπά στο Λαϊλιά). 
Το 1978 άρχισε η αναβάθμιση της κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων. Παράλληλα παρατηρείται η ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με τη δημιουργία πολλών ιδιωτικών καταστημάτων, κέντρων αναψυχής, καφετεριών. Από την άλλη μεριά ο Δήμος δημιουργεί τον θερινό κινηματογράφο, τους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και διαμορφώνει τους χώρους στο βάθος της κοιλάδας. Έτσι βλέπουμε πως σιγά σιγά δημιουργείται η σημερινή εικόνα του χώρου αυτού. 
Η κοιλάδα έχει έκταση 110 στρεμμάτων και είναι η πιο οργανωμένη από τους χώρους αναψυχής του Δήμου. 
Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το τμήμα Δασολογίας του Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης (Α.Π.Θ) η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών του Δήμου Σερρών (90,6 %), απαντώντας στην ερώτηση: «ποιοι είναι οι χώροι αστικού πρασίνου», είπε την Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων. Στην κοιλάδα επίσης βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων που κατασκευάστηκε το 1817. Ο ναός αυτός καταστράφηκε από πυρκαγιά και ξαναχτίστηκε. Η εικονογράφησή του τελείωσε το 1867 με τις διάφορες αγιογραφίες να είναι απευθείας ζωγραφισμένες στους τοίχους. Το 1913 ο ναός γλίτωσε από την καταστροφή.

Στην κοιλάδα υπάρχουν και λειτουργούν : Α)αρκετές αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως το εθνικό κολυμβητήριο, το κλειστό γυμναστήριο, το γήπεδο τένις, γήπεδα μπάσκετ, γήπεδα βόλεϊ και γήπεδο ποδοσφαίρου για μικρά παιδιά, Β) αρκετά μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης,  Γ) αναψυκτήριο του Δήμου και καφετέριες, και Δ) θερινός δημοτικός κινηματογράφος.
Επίσης, στην κοιλάδα υπάρχουν παγκάκια, για να κάθονται και να απολαμβάνουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής οι επισκέπτες, ξύλινες πανέμορφες γέφυρες, και μετά το δημοτικό αναψυκτήριο, μεγάλα ξύλινα τραπέζια για τα πικ-νικ.