Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Μουσείο Καπνού Δήμου Καβάλας

Μουσείο Καπνού Δήμου Καβάλας

Το Μουσείο Καπνού Δήμου Καβάλας ιδρύθηκε το 2003, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που με μόχθο, εργατικότητα, αστείρευτη θέληση και ευρηματικότητα, δημιούργησαν έναν κοινωνικό πλούτο.

Στην πόλη της Καβάλας καταγράφονται 262 συγκροτήματα καπναποθηκών. Οι περισσότερες από αυτές ήταν χτισμένες κατά μήκος της παραλιακής, προκειμένου να διευκολύνεται η μεταφορά του καπνού στα πλοία. Οι καπναποθήκες είναι κτίρια “μάρτυρες” της άρρηκτης σχέσης του καπνού με την πόλη.

Τη 1η δεκαετία του 20ου αιώνα η Καβαλά αποκτά όψη μεγαλούπολης. Ανεγέρθησαν μεγαλόπρεπη κτίρια, ιδρυθήκαν σωματεία, χτίστηκαν καπναποθήκες, σχολειά, νοσοκομείο, βιβλιοθήκη, κινηματογράφοι και εκκλησιές.

Ήδη από το 19ο αιώνα η Καβαλά αποτέλεσε τον κεντρικό πόλο του διεθνούς εμπορίου της ευγενέστερης από όλες τις καπνικές ποικιλίες, που καλλιεργούνται ανά τον κόσμο, του μπασμά. Οι παράγοντες που συνετέλεσαν σ’ αυτό, ήταν το κλίμα, καθώς και η γεωγραφική θέση και το λιμάνι της.

Τον 20ο αιώνα και κυρίως μετά την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκιάς το 1923, η καλλιέργεια του καπνού αποτέλεσε τη βάση για την ενσωμάτωση του προσφυγικού πληθυσμού στην οικονομία της χώρας και συγχρόνως το κέντρο των κοινωνικών αγώνων, στην Καβάλα ιδρύονται τα πρώτα συνδικαλιστικά σωματεία και καταγράφεται η πρώτη απεργία των Βαλκανίων, το 1879.

Επίσημη σελίδα: https://www.tobaccomuseum.gr/