Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Μουσείο Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης

Μουσείο Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης

Το κτίριο της Στρατιωτικής στάσης (Station Militaire) της εταιρείας Σιδηροδρόμων «Jonction – Salonique – Constantinople» βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης περίπου 500 μέτρα μετά την ανισόπεδη γέφυρα της οδού Μοναστηρίου προς την έξοδο της πόλης, μεταξύ των κυρίων Σιδηροδρομικών γραμμών που εκπορεύονται από τον νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και την Οδό Μοναστηριού στα διοικητικά όρια του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου. Το κτίριο κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας. Συγκεκριμένα κατασκευάσθηκε από το 1891 μέχρι το 1894 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέτρο Αρριγκόνι, μετέπειτα κατασκευαστή της Κάζα Μπιάνκα.

Παρόμοιας μορφής κτίρια μπορεί να συναντήσει κανείς σε πολλούς σταθμούς του Ο.Σ.Ε. στο Βόρειο Ελλαδικό χώρο, αλλά όχι τόσο περίτεχνα. Το κτίσμα έχει ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό στυλ, με ιδιαίτερα μορφολογικά στοιχεία, σταυροειδή κάτοψη με άξονα συμμετρίας κάθετο προς τις σιδηροδρομικές γραμμές, συμμετρικά τοξωτά ανοίγματα και στρογγυλό φεγγίτη στις πλάγιες όψεις για τον αερισμό της στέγης. Επιπλέον, έχει ξύλινες στέγες, ξύλινους εξωτερικούς δοκούς δεμένους με καλλιτεχνική μαστοριά και «καρδιά» να χτυπά 125 χρόνια και πλέον συνεχούς σιδηροδρομικής ιστορίας. Το όλο κτίριο περιβάλλεται από μια ακάλυπτη περίφρακτη έκταση για υπαίθριες εκδηλώσεις σ’ ένα ενιαίο ιστορικό τοπίο.

Η συλλογή του σιδηροδρομικού μουσείου εκτίθεται σε δύο χώρους ανάλογα με το είδος και το μέγεθος τους.

– Τα μικρά και φορητά εκθέματα (όπως π,χ στολές ,έντυπα και άλλα αντικείμενα εσωτερικού χώρου) βρίσκονται μέσα στο Κτίριο στρατιωτικής στάσης.

– Ατμάμαξες, επιβατικά και φορτηγά βαγόνια, δρεζίνες, γερανοί, βαριά μηχανήματα και εργαλεία βρίσκονται στον Υπαίθριο χώρο.