Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Ο Νομός Σερρών

Ο Νομός Σερρών

Ένας νομός πρόκληση, ένας τόπος γεμάτος αντιθέσεις που γοητεύει όλους τους επισκέπτες. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τα λευκοντυμένα βουνά, τα καταπράσινα τοπία, το μυστηριώδες σπήλαιο της Aλιστράτης, το φαράγγι του Aγγίτη, τον υδροβιότοπο της Kερκίνης, τα ήθη και τα έθιμα, τα παραδοσιακά προϊόντα και τόσα άλλα ακόμη.

Γεωγραφικά, ο νομός Σερρών ανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συνορεύεται από τους νομούς Δράμας και Καβάλας ανατολικά και από τα δυτικά με τους νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκίς. Πηγαίνοντας βόρεια, γειτονεύει με τη Βουλγαρία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βόρεια Μακεδονία). Πρωτεύουσά του νομού είναι η πόλη των Σερρών. Σύγχρονη, φιλική και ταυτόχρονα σημαντικό εμπορικό κέντρο, διαθέτει μεγάλη αγορά. Είναι ο νομός με τα περισσότερα χωριά σε όλη την Ελλάδα. Οι κάτοικοι του είναι είτε γηγενείς Έλληνες είτε πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, την Μικρά Ασία και τον Πόντο. Κοιτάζοντας από ψηλά, ο νομός Σερρών περιβάλλεται από βουνά. Στο εσωτερικό του βρίσκεται ο περίφημος κάμπος των Σερρών, γη με εύφορα εδάφη και πλήθος προϊόντων που καλλιεργούνται. Ποτίζεται από τον ποταμό Στρυμόνα και στα βορειοδυτικά φιλοξενεί έναν από τους πιο πολύτιμους υγροτόπους και οικοτουριστικού ενδιαφέροντος τοποθεσίες, τη λίμνη Κερκίνη. Το 41% της συνολικής έκτασης του νομού είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, γεγονός που καθορίζει και την κύρια ασχολία των κατοίκων του νομού. Βιομηχανικά, ο νομός στηρίζεται, στην παραγωγή γάλακτος, τυροκομικών προϊόντων, ποτοποιία, εκκοκκιστήρια βάμβακος, επεξεργασίας ξύλου, γλυκισμάτων, ζωοτροφών, δομικών υλικών και άλλα. Στον νομό υπάρχουν αξιόλογοι αρχαιολογικοί και ιστορικοί τόποι. Μερικοί από αυτούς είναι η πόλη των Σερρών, η περιοχή της Αμφίπολης, η ιερά μονή Ιωάννου του Προδρόμου, η ιερά μονή της Εικοσιφοινίσης, με σπάνιες αγιογραφίες, η ιερά μονή Αγίας Κυριακής Αλιστράτης και τα οχυρά του Μεταξά κατά μήκος των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων στην οροσειρά Μπέλες. Εδώ βρίσκεται και η τοποθεσία Κλειδί, όπου ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος εξολόθρευσε τον στρατό των Βουλγάρων το 1014.

Ο νομός παρουσιάζει μία πλούσια πολιτισμική δραστηριότητα λόγω των πολλών εκπολιτιστικών συλλόγων που υπάρχουν. Είναι γνωστά στο Πανελλήνιο τα “Αναστενάρια” στην Αγία Ελήνη, και η “Γυναικοκρατία” στις κοινότητες Μονοκλησσιάς, Νέας Πέτρας και Άνω Καμήλα. Επίσης, εορταστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα κάθε Καθαρά Δευτέρα στη Μεσοράχη όπου υπάρχει η “Γιορτή του χαρταετού”. Τέλος, λαμβάνει χώρα η γιορτή της Γερακίνας κάθε άνοιξη στη Νιγρίτα. Η “Γερακίνα” που το τραγούδι της έχει γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα, σαν ένα από τα καλύτερα δημοτικά άσματα, έχει τις ρίζες της στη Νιγρίτα.

Επίσης, μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν αρκετές τοποθεσίες του νομού, με πλήθος τουριστών να επισκέπτονται κάθε χρόνο τις ομορφιές αυτού του τόπου. Μερικά από αυτά είναι ο Άγιος Ιωάννης, προάστιο του Δήμου Σερρών, η κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, ο Λαϊλιάς με την πλούσια δασική του βλάστηση και το σύγχρονο χιονοδρομικό του κέντρο, η λίμνη Κερκίνη με το τεχνητό φράγμα άρδευσης της πεδιάδας των Σερρών, τον πλούσιο υδροβιότοπο και το φρέσκο ψάρι, τα Άνω Πορόια, με το δροσερό βουνίσιο κλίμα το καλοκαίρι και τη φρέσκια πέστροφα, η Αλιστράτη με το γνωστό σπήλαιο και το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη.