Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Οδός Βαλαωρίτου (Θεσσαλονίκη)

Οδός Βαλαωρίτου (Θεσσαλονίκη)

Η οδός Βαλαωρίτου είναι ένας δρόμος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ξεκινάει από την οδό Δωδεκανήσου και καταλήγει στην οδό Ίωνος Δραγούμη. Διασταυρώνεται με την οδό Συγγρού.

Η οδός Βαλαωρίτου είναι γνωστή για τα νυχτερινά μαγαζιά. Ουσιαστικά πρόκειται για μια παλιά περιοχή ιστορικού χαρακτήρα, η οποία έχει αλλάξει χαρακτήρα με τα μπαρ, τις μπυραρίες και τα club που έχουν εγκατασταθεί εκεί τα τελευταία χρόνια στα παλιά διατηρητέα και νεοκλασικά κτίρια της καθιστώντας τη σήμερα το πιο δημοφιλές και νεανικό σημείο της πόλης.

Τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησε η ανάπλαση της περιοχής γύρω από την οδό Βαλαωρίτου. Το έργο περιλαμβάνει μια περιοχή 110 στρεμμάτων και εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2016. Ουσιαστικά πρόκειται για νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, διεύρυνση των πεζοδρομίων και προστασία τους, δημιουργία δικτύου πεζοδρομήσεων, στο οποίο κατ’ εξαίρεση θα επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων άμεσης ανάγκης και φορτοεκφόρτωσης, διαχείριση της μεγάλης ποσότητας απορριμμάτων, με την εγκατάσταση ημι-βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, νέο ενιαίο αστικό φωτισμό με συνδυασμό φωτιστικών ιστού και κρεμαστών φωτιστικών στους στενούς δρόμους, δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής ανάδειξης των Διατηρητέων Μνημείων. Επίσης, οι βιοκλιματικές επεμβάσεις στην περιοχή περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των επικαλύψεων των δαπέδων με ψυχρά υλικά στα πεζοδρόμια και στους άξονες κίνησης οχημάτων καθώς και τη δημιουργία συντριβανιών και νεροκουρτίνων. Στην πλατεία Χρηματιστηρίου τοποθετήθηκε επιδαπέδιος ανεμιστήρας οριζόντιου άξονα σε συνδυασμό με στέγαστρο και καθιστικά, ενώ ανεμιστήρες τοποθετήθηκαν και επί κτιρίων περί της οδού Βαλαωρίτου. Σκοπός είναι η βιοκλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα τους θερινούς μήνες η θερμοκρασία να είναι μειωμένη κατά μέσο όρο έως και 5 βαθμούς Κελσίου.