Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Οινοποιείο Νίκου Λαζαρίδη

Οινοποιείο Νίκου Λαζαρίδη

Οινοποιείο Λαζαρίδη – Château Nico Lazaridi

Η τοπική κοινότητα Αγοράς στο Νομό Δράμας επιλέχθηκε σαν έδρα για το Οινοποιείο Λαζαρίδη – CHÂTEAU NICO LAZARIDI για να την εγκατάσταση του πρωτοποριακού, σύγχρονου οινοποιείο.

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της τοποθεσίας του, αφού λήφθηκαν υπόψη όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται, ώστε η παραγωγή των αμπελώνων να επεξεργάζεται στη μικρότερη δυνατή απόσταση από τον τόπο συγκομιδής. Έτσι, δόθηκε στους ανθρώπους της εταιρίας η δυνατότητα να δημιουργήσουν άριστα κρασιά τα οποία στη συνέχεια θα αποθηκευτούν κάτω από ιδανικές συνθήκες, πριν φτάσουν στον καταναλωτή.

Το οινοποιείο, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, είναι κτισμένο μέσα στον κεντρικό αμπελώνα και εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο της περιοχής, βλέποντας από όλες τις πλευρές του περιμετρικά τη συνολική εκμετάλλευση των αμπελώνων. Είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα μέσα για την παραγωγή προϊόντων υψηλών προδιαγραφών.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Οινοποιείου CHÂTEAU NICO LAZARIDI καταλαμβάνουν περίπου 6.500 τ.μ. και αποτελούν ένα ενοποιημένο συγκρότημα που περιλαμβάνει χώρους οινοποίησης, παραγωγής, εμφιάλωσης, χώρους αποθήκευσης, υπόγειες κάβες για την ωρίμαση των κρασιών, γραφεία, χώρους γευσιγνωσίας και σεμιναρίων καθώς και την πινακοθήκη “Μαγικό Βουνό”, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του οινοποιείου, έργο του Δραμινού αρχιτέκτονα Γιάννη Ματσίνη, δίνει την εντύπωση «ουράς χελιδονιού». Δημιουργεί μία εσωτερική αυλή, όπως κατά παράδοση έχουν όλες οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις έγκλειστης μορφής, προσφέροντας τη δυνατότητα οπτικής επαφής με τον περιβάλλοντα χώρο τόσο στον επισκέπτη, όσο και στους εργαζομένους.

Ο αρχιτέκτονας φρόντισε ακόμη να εναρμονισθεί όλο το οινοποιείο με το ανάγλυφο της περιοχής δημιουργώντας μια συνέχεια της γραμμής του ορίζοντα, ενώ από το παρατηρητήριο στον πύργο του κτιρίου ο επισκέπτης έχει μια πανοραμική άποψη των αμπελώνων και της ευρύτερης περιοχής.

Το πιο φημισμένο brand name της NICO LAZARIDI, είναι ο ομώνυμος οίνος Château Nico Lazaridi σε λευκό και ερυθρό και την οικογένεια συμπληρώνει το Rosé Nico Lazaridi. Η γκάμα των οίνων του οινοποιείου περιλαμβάνει τις οικογένειες των κρασιών Μαγικό Βουνό και Perpetuus που αποτελούν ειδικευμένα προϊόντα παλαίωσης. Η νεώτερη σειρά Cavalieri Lazaridi περιλαμβάνει τους μονοποικιλιακούς οίνους Assyrtiko, Malagousia και Merlot.

Επίσης, η εταιρία οινοποιεί στην κατηγορία των λιαστών φυσικών γλυκών οίνων τον οίνο Μελισσουργός και το λευκό και το ροζέ ημιαφρώδες Solitaire. Στο Οινοποιείο Château Nico Lazaridi παράγονται οίνοι με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα και Αγορά.

Οινοποιείο Λαζαρίδη – Αμπελώνες

Οι αμπελώνες της NICO LAZARIDI στo Νομό Δράμας περιβάλλονται προστατευτικά από το βουνό Φαλακρό στο Βορρά, το Μενοίκιο όρος, το δυτικό όριο του νομού, ενώ στα νοτιαοανατολικά βλέπουμε το Παγγαίο – το Μαγικό μας βουνό – που έχει συνδέσει το όνομά του με τη Διονυσιακή λατρεία και την αναζήτηση θησαυρών από τους μεγάλους Μακεδόνες βασιλιάδες.

Εγκατεστημένοι οι αμπελώνες μας σε μία από τις γνωστότερες και ανερχόμενες αμπελουργικές ζώνες της Ανατολικής Μακεδονίας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, βρίσκονται μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων Αγοράς, Πηγαδίων και Αδριανής, καταλαμβάνοντας έκταση 800 στρεμμάτων. Από αυτά τα 650 στρέμματα αποτελούν ιδιόκτητους αμπελώνες και υπάρχουν περίπου 150 στρέμματα παραγωγών συμβεβλημένων με την εταιρία που εκτείνονται στις ίδιες περιοχές.

Ο κεντρικός αμπελώνας, που βρίσκεται περιμετρικά του οινοποιείου Château Nico Lazaridi, καταλαμβάνει έκταση 350 στρεμμάτων.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι: Sauvignon Blanc, Semillon, Ugni Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah και Sangiovese, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο, Ξινόμαυρο και Μαυρούδι.

Η εταιρία στα 30 χρόνια αμπελουργικής εμπειρίας έχει δοκιμάσει διάφορες τεχνικές ως προς την πυκνότητα φύτευσης και πειραματίστηκε αλλά και πειραματίζεται συνεχώς σε ποικιλιακό επίπεδο στοχεύοντας πάντοτε στη μακροπρόθεσμη εφαρμογή τόσο των βέλτιστων καλλιεργητικών μεθόδων, αλλά και τον εμπλουτισμό του αμπελώνα με ποικιλίες που θα έχουν ενταχθεί με απόλυτη επιτυχία στο terroir της περιοχής με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη αλλά και διαφοροποίηση των προϊόντων της.

Οινοποιείο Καβάλας – Μακεδών

Το οινοποιείο της Καβάλας – Μακεδών, βρίσκεται στην πιέρια κοιλάδα του Νομού, η οποία αποτελεί μία από τις δυναμικότερες ποιοτικά και ποσοτικά περιοχές παραγωγής οινοποιήσιμων σταφυλιών. Για αυτό το λόγο, αν και βρίσκεται σε μικρή χιλιομετρική απόσταση από το οινοποιείο της NICO LAZARIDI στη Δράμα, κρίθηκε σκόπιμη η δημιουργία ενός καινούργιου οινοποιείου εκεί, που είναι κτισμένο στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης στις πλαγιές του Παγγαίου όρους και συγκεκριμένα στην τοπική κοινότητα Πλατανότοπου.

Στόχος της εταιρίας NICO LAZARIDI ήταν να συμπλήρωσει την γκάμα των κρασιών της με προϊόντα διαφορετικά από αυτά που παράγονται στη Δράμα, εκμεταλλευόμενη το εξαιρετικό terroir της περιοχής.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν 2.600τ.μ. και περιλαμβάνουν χώρους οινοποίησης, παραγωγής, εμφιάλωσης, χώρους αποθήκευσης, υπόγεια κάβα, γραφεία, αίθουσα γευσιγνωσίας και πολλαπλών χρήσεων.

Η αρχιτεκτονική αντίληψη του οινοποιείου επικεντρώνεται στη σύγχρονη και λιτή σχεδίαση που συνδυάζει μοντέρνα και διαχρονικά υλικά, ώστε να δημιουργηθεί ένα συγκρότημα εναρμονισμένο στο φυσικό περιβάλλον και στα χαρακτηριστικά δόμησης της περιοχής χωρίς να παρεκκλίνει από τον στρατηγικό στόχο της επιτυχημένης γραμμής παραγωγής.

Στο Οινοποιείο Μακεδών, η εταιρία NICO LAZARIDI παράγει τις οικογένειες κρασιών Χρυσό Λέων Chardonnay και Χρυσό Λέων Cabernet Sauvignon, Μαύρο Πρόβατο Semillon-Sauvignon & Μαύρο Πρόβατο Syrah, τα οποία φέρουν βιδωτό πώμα τύπου stelvin. Στη λίστα έχει προστεθεί και μια νέα κατηγορία εισόδου, η Ντάμα & ο Ρήγας Κούπα. Στο Οινοποιείο Μακεδών παράγονται κρασιά με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Παγγαίο και Μακεδονία.

Αμπελώνες Πάγγαιο – Καβάλα

Η Πιέρια κοιλάδα, στη νότια πλευρά του όρους Παγγαίου που συναντά στα νοτιοανατολικά της το όρος Σύμβολο, φτάνοντας μέχρι την παράλια ζώνη του Νομού Καβάλας και τις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα, είναι ένας τόπος ευλογημένος, γνωστός από την αρχαιότητα για το εύφορο έδαφος και κλίμα του. Οι πλαγιές της, που προστατεύονται από τους γύρω ορεινούς όγκους και τα νερά από τον ποταμό Μαρμαρά, έδιναν στους κατοίκους πολλές δυνατότητες εκμετάλλευσης της γης και ευνοούσαν την παραγωγή σταφυλιών και φρούτων.

Σήμερα στην Πιέρια κοιλάδα βρίσκεται μια από τις γνωστότερες αμπελουργικές ζώνες οινοποιήσιμων και όχι μόνον σταφυλιών και η NICO LAZARIDI έχει εγκαταστήσει τους αμπελώνες της στην εύφορη περιοχή της τοπικής κοινότητας Πλατανοτόπου.

Ο αμπελώνας, που κυριολεκτικά ακουμπά στους πρόποδες του Παγγαίου όρους, καταλαμβάνει έκταση περίπου 80 στρεμμάτων.Η περιοχή έχει πλούσια παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, το οινοποιείο συνεργάζεται με αρκετούς παραγωγούς της Πιέριας κοιλάδας με αποτέλεσμα οι παραγωγικές μας ανάγκες να καλύπτονται μέσα από μακροχρόνιες συνεργασίες.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι: Chardonnay, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Semillon.

Οινοτουρισμός στο Οινοποιείο Château Νico Lazaridi

Το CHÂTEAU NICO LAZARIDI στην Αγορά Δράμας είναι επισκέψιμο:

Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00-15:00

Σάββατο & Κυριακή: 11:00-17:00 (ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ & ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ)

Αργίες κατόπιν συνεννόησης

Επικοινωνία με το τμήμα Οινοτουρισμού για πληροφορίες & κρατήσεις:

Τηλ. +30 25210 82049-50 & 6976 333740, Ε-mail: shop-tourism@nicolazaridi.gr