Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Παραδοσιακή Αγορά Καπάνι

Παραδοσιακή Αγορά Καπάνι

Το Καπάνι ή αλλιώς “Αγορά Βλάλη” είναι η παραδοσιακή αγορά της Θεσσαλονίκης. Το όνομα “Καπάνι” προέρχεται από την Τούρκικη φράση Ουν-Καπάν, που σημαίνει αγορά αλεύρων (αλευροπάζαρο).

Βρισκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελείται από πεζοδρόμους με ονόματα Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκηπού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδώνη, και άλλους μικρότερους που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου. Κοντά της υπάρχουν και άλλες παραδοσιακές αγορές του κέντρου όπως το Μοδιάνο, η Πλατεία Άθωνος και το Μπεζεστένι. Τα κτήρια της αγοράς είναι κυρίως δυόροφα, ενώ κάποιοι από τους πεζοδρόμους είναι σκεπαστοί.

Το καπάνι, αποτελεί εξαιρετικό ενδιαφέρον για κάθε πολύπλευρη τουριστική περιήγηση. H επίσκεψη στις στοές Μόδιάνο και Καπάνι αποτελεί μία ευκαιρία για βαθύτερη κατανόηση της Θεσσαλονίκης των περασμένων δεκαετιών. Ο χρόνος σταμάτησε και η παράδοση συνεχίζει να είναι βίωμα των σύγχρονων εμπόρων, αλλά και πελατών. Το ύφος καθώς και διάφορες παρωχημένες τακτικές αγοραπωλησίας όπως το παζάρι, συνεχίζουν να υπάρχουν και δομούν τον ιδιαίτερο κώδικα της περιοχής. Θεωρείται η κεντρικότερη αγορά της πόλης που συνδυάζει την αφθονία, τις χαμηλές τιμές και την ποικιλία. Στο καπάνι Θεσσαλονίκης υπάρχουν σχεδόν τα πάντα, όπως τρόφιμα, μπαχαρικά, ξηροί καρποί, ψωμί, είδη οικιακής χρήσης, ενδύματα, υποδήματα, κ.ά. Ωστόσο, για αυτούς που δε στέκονται στην καταναλωτική τους πλευρά, οι συγκεκριμένες στοές στις μέρες μας φιλοξενούν μερικά από τα πιο συμπαθητικά καφενεδάκια και μεζεδοπωλεία του ιστορικού κέντρου της πόλης.

 

Επίσημη σελίδα: https://kapani.gr/