Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Πηγές της Αγίας Βαρβάρας

Στα 60 καλύτερα πάρκα της Ευρώπης εντάσσεται ο χώρος αναψυχής της Αγίας Βαρβάρας στην Δράμα. Το πάρκο έχει παρουσιαστεί στην έκθεση “Πλατείες της Ευρώπης, πλατείες για την Ευρώπη” στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία παρουσιάστηκαν 60 επιλεγμένες πλατείες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας της Δράμας. Η έκθεση οργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το πανεπιστήμιο της Βενετίας, το πολυτεχνείο της Καταλονίας, το Πανεπιστημιακό Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών και άλλους φορείς.

Η διαμόρφωση του χώρου βασίστηκε σε μελέτη του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης η οποία πήρε το πρώτο βραβείο στο Αμβούργο ως καλύτερη μελέτη – αξιοποίηση τουριστικού χώρου. Στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας λειτουργεί το πρώτο κέντρο ενημέρωσης επισκεπτών, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει σε περίοπτη θέση και δεύτερο θεματικό κέντρο ενημέρωσης.

Η Δράμα είναι μια πόλη που χτίστηκε πάνω σε νερά. Οι κεντρικές πηγές των νερών αυτών βρίσκονται στον Κήπο και στην Αγία Βαρβάρα.

Τα πεντακάθαρα νερά της Αγίας Βαρβάρας έχουν ενδιαφέρον ζωικό πλούτο: μπορεί κανείς τα βράδια να διακρίνει στα υπόγεια φώτα καραβίδες και μικρές μπριάνες, ενώ στα πιο ορμητικά νερά υπάρχουν πέστροφες και ποταμοκέφαλοι. Επίσης, μπορεί κανείς να διακρίνει θεμέλια ενός κτίσματος που σύμφωνα με τον θρύλο ήταν τα ερείπια της παλαιάς εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας από τα οποία ανέβλυσε νερό όταν οι τούρκοι την γκρέμισαν για να χτίσουν τζαμί. Από την εξέδρα γίνεται κάθε χρόνο η ρίψη του Σταυρού των Φώτων.

Η γιορτή της Πολιούχου της Δράμας είναι αφιερωμένη και στα παιδιά. Το απόγευμα αρχίζει η περιφορά της εικόνας από τη Μητρόπολη προς την εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας (που βρίσκεται στις πηγές). Μετά τη λειτουργία, όταν έχει πλέον βραδιάσει, τα παιδιά αφήνουν στα νερά καραβάκια από φελιζόλ στα οποία έχουν βάλει αναμμένα κεράκια. Κάθονται και απολαμβάνουν το θέαμα με τις ώρες, μαλώνοντας ταυτόχρονα για το ποιος έχει φτιάξει το καλύτερο καραβάκι. Όταν πλέον τα κεριά λιώσουν το φελιζόλ παίρνει φωτιά και το καραβάκι βυθίζεται. Αυτό το γλέντι μπορεί να κρατήσει ένα ολόκληρο βράδυ. Τα παιδιά θα φτάσουν στο σπίτι παγωμένα όπου θα μπορέσουν να κοιμηθούν αφού πρώτα δοκιμάσουν τη ζεστή “βαρβάρα” (ένα παραδοσιακό φαγητό που τιμά τη μνήμη της Αγίας).