Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Πλατεία Αριστοτέλους

Πλατεία Αριστοτέλους

Η Πλατεία Αριστοτέλους είναι μία από τις κεντρικές πλατείες της Θεσσαλονίκης. Ξεκινά από τα ημικυκλικά κτίρια στα βόρεια της οδού Μητροπόλεως, και συνεχίζεται μέχρι τη λεωφόρο Νίκης (παραλιακή). Η πλατεία αποτελεί ένα δημοφιλές σημείο για τους τουρίστες και τους κατοίκους, με πολλά αναψυκτήρια και καφέ, και είναι χώρος πολιτικών συγκεντρώσεων και ποικίλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Τα παραπάνω επιβλητικά κτίρια της οδού Μητροπόλεως στεγάζουν το ξενοδοχείο “Electra Palace” και το κινηματοθέατρο “Ολύμπιον”.

Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ερνέστ Εμπράρ, σχεδίασε την πλατεία το 1917, αμέσως μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που αποτέφρωσε το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα σχέδια του Εμπράρ, η πλατεία, που θα ονομαζόταν Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα είχε ένα μεγάλο άγαλμα του Αλέξανδρου στο κέντρο της και θα κατέληγε βόρεια στην Εγνατία, όπου θα χτιζόταν ένα επιβλητικό Δικαστικό Μέγαρο.

Σήμερα η πλατεία και η προς βορρά συνέχεια της, η οδός Αριστοτέλους, επιδεικνύουν αρκετά από τα βυζαντινά και ευρωπαϊκά στοιχεία που οραματίστηκε ο Εμπράρ, αν και οι απλοποιήσεις και τροποποιήσεις υπήρξαν πολλές. Η οριστική της διαμόρφωση έγινε κατά τη δεκαετία του 1960.

Η Οδός Αριστοτέλους ξεκινά από την Πλατεία Αριστοτέλους και συνεχίζεται προς βορρά μέχρι την Εγνατία στο ίδιο αρχιτεκτονικό ύφος κατά τα σχέδια του Εμπράρ, και αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο με την πλατεία. Συναντά τις οδούς Τσιμισκή, Βασιλέως Ηρακλείου και Ερμού, και στη συμβολή της με την Εγνατία σχηματίζει μια μικρότερη πλατεία. Η οδός, η οποία έχει πεζοδρομηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της, και έχει νησίδα πρασίνου στο κέντρο, είναι στην πραγματικότητα μια επιμήκης πλατεία με πολλά εμπορικά καταστήματα και καφετέριες. Επί της οδού Αριστοτέλους βρίσκεται η μαρμάρινη προτομή του Μικρασιάτη εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Αιμιλιανού, που μαρτύρησε το 1911.