Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Πολιτιστικό Κέντρο Μονής Λαζαριστών

Πολιτιστικό Κέντρο Μονής Λαζαριστών

Η Μονή Λαζαριστών είναι πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης (οδός Κολοκοτρώνη 25-27). Ήταν παλιό μοναστικό συγκρότημα που χτίστηκε το 1886 από μοναχούς του τάγματος του Αγίου Βικεντίου του Παύλου, που ονομάζονταν Λαζαριστές από την έδρα τους στο ναό του Αγίου Λαζάρου στο Παρίσι. Το 1997, μετά από αποκατάσταση και επέκταση μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο.

Το συγκρότημα της Μονής Λαζαριστών αποτελεί έναν μοναδικό και σημαντικό χώρο για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις της Μονής Λαζαριστών στεγάζουν εκδηλώσεις των σημαντικότερων φορέων της πόλης, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και του Δήμου Παύλου Μελά.

Το συγκρότημα της Μονής Λαζαριστών έχει χώρους που καλύπτουν περίπου 20.000 τ.μ.

Διαθέτει μία πλήρως υποστηριζόμενη θεατρική αίθουσα 657 θέσεων καθώς και μία μικρότερη 200 θέσεων, στις οποίες πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Παράλληλα, λειτουργεί και η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κ.Θ.Β.Ε.

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει την έδρα του στο παλιό κτίριο της Μονής. Στις αίθουσες του παρουσιάζονται εκθέσεις τόσο από τις μόνιμες συλλογές του και κυρίως από τη συλλογή Κωστάκη, τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ρωσικής πρωτοπορίας εκτός Ρωσίας, όσο και άλλων σύγχρονων δημιουργών.

Σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους στεγάζεται το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και μέρος της διοίκησης της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Ο υπαίθριος χώρος του συγκροτήματος φιλοξενεί συναυλίες, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, κυρίως τη θερινή περίοδο, στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών». Στο μπαλκόνι του νέου τμήματος της Μονής λειτουργεί η Μικρή Σκηνή, χωρητικότητας 300 ατόμων περίπου, ενώ το τρίτο επίπεδο ο θερινός κινηματογράφος 150 θέσεων.

Το συγκρότημα εξυπηρετείται από κυλικεία που λειτουργούν στους υπαίθριους χώρους κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. Τέλος, διαθέτει χώρο στάθμευσης 100 θέσεων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Σήμερα, στο πολιτιστικό αυτό πολυδύναμο κέντρο στεγάζονται το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, η σκηνή Σωκράτης Καραντινός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, το Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, η Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, η διοίκηση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και το ετήσιο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, με συναυλίες και δρώμενα κάθε καλοκαίρι.