Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Σέιχ Σου

Σέιχ Σου

Το Σέιχ Σου, επίσης γνωστό ως Κεδρηνός Λόφος, είναι περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης που εκτείνεται στις νότιες και νοτιοδυτικές πλαγιές του Χορτιάτη μέχρι και το δρόμο Επταπυργίου – Ασβεστοχωρίου. Αποτελεί πνεύμονα της πόλης και χώρο αναψυχής των κατοίκων της. 

Η ονομασία «Σέιχ Σου» (τουρκικά: Şeyh Su), αποδίδεται στα ελληνικά ως «νερό του Σεΐχη» και προήλθε από βρύση που υπήρχε εντός του μουσουλμανικού νεκρικού μνημείου, γνωστού ως τουρμπέ, ερείπια του οποίου σώζονται έως σήμερα στην τοποθεσία «Χίλια Δέντρα». «Χίλια Δέντρα» ήταν η πρώτη ονομασία του αρχικού πυρήνα του δάσους κατά την εποχή της τουρκοκρατίας. Η ονομασία Κεδρηνός Λόφος υιοθετήθηκε ως προτιμητέα ελληνική μετά από πρόταση του ποιητή Γεωργίου Βαφόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Είναι ιδανικός προορισμός για πρωινούς ή απογευματινούς περιπάτους όταν επιθυμούμε να βρεθούμε μακριά από τη φασαρία της πόλης. Ένα δίκτυο μονοπατιών προσφέρει τη δυνατότητα για περίπατο, βόλτες με ποδήλατο και πικνίκ σε ένα καταπράσινο περιβάλλον σε κοντινή απόσταση, σχεδόν μέσα σε μια μεγαλούπολη! Αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Θεσσαλονίκης, το οποίο προσκαλεί τους δραστήριους και απαιτητικούς επισκέπτες να το ανακαλύψουν.

 

Στο Σέιχ Σου φιλοξενούνται 277 είδη ανώτερων φυτών, ανάμεσα στα οποία κάποια, όπως το χελιδονόχορτο (Digitalis lanata), είναι προστατευόμενα. Το μεγαλύτερο τμήμα του δάσους, περίπου 75%, καλύπτεται από πευκοδάση. Στις βόρειες και βορειοανατολικές πλευρές του δάσους υπάρχουν σημαντικές εκτάσεις με πουρνάρια, ενώ κατά μήκος των υδάτινων ρευμάτων φύονται πλάτανοι, με κυρίαρχο είδος τον ανατολικό πλάτανο.