Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Στρατιωτικό Μουσείο Οχυρού Ιστίμπεη

Στρατιωτικό Μουσείο Οχυρού Ιστίμπεη

Το οχυρό Ιστίμπεη βρίσκεται στην κορυφή του όρους Μπέλες, 1339 μ. υψόμετρο, ακριβώς πάνω στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Για να φθάσει κανείς εκεί ακολουθεί την επαρχιακή Οδό Κιλκίς-Βυρώνειας-Πετριτσίου, ή την Εθνική Οδό Σερρών-Σιδηροκάστρου-Πετριτσίου. Από το Πετρίτσι ακολουθεί κανείς ένα ασφαλτοστρωμένο ανηφορικό δρόμο μήκους 14 χλμ μέχρι την κορυφή του Μπέλες, ο οποίος δεν είναι βατός τους χειμερινούς μήνες.

Το Μάρτιο του 1989 χτίστηκε με δαπάνες του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πολεμιστών και Φίλων Οχυρών Μακεδονίας Θράκης ένα μικρό μουσείο και ένα Ηρώο για να θυμίζει στις νεότερες γενιές την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων πολεμιστών απέναντι στην επίθεση των γερμανικών και βουλγαρικών δυνάμεων τον Απρίλιο του 1941.

Το μουσείο είναι ένα μικρό μονόχωρο κτίριο, στο οποίο εκτίθενται σε προθήκες όπλα (τυφέκια, περίστροφα, πιστόλια), κράνη, ξιφολόγχες, παράσημα του ελληνικού και του γερμανικού στρατού και στολές του ελληνικού στρατού της εποχής εκείνης, καθώς και μεγάλος αριθμός θραυσμάτων από ελληνικά και γερμανικά βλήματα.

Το οπτικοακουστικό σύστημα δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την πορεία της μάχης των οχυρών της περιοχής. Επίσης, είναι επισκέψιμη μια στοά του οχυρού, με θαλάμους, γραφεία, αποθήκες, μαγειρεία, αναρρωτήριο, φαρμακείο, υδαταποθήκες, και άλλους χώρους που χρησιμοποιούνταν από τους υπερασπιστές του οχυρού Ιστίμπεη.