Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. είναι ίδρυμα και μουσείο τέχνης με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 1972 από το ζεύγος Νέστορα και Αλίκης Τέλλογλου με την δωρεά ολόκληρης της περιουσίας και των έργων τέχνης που είχαν στην κατοχή τους. Κύριοι στόχοι του Τελλόγλειου είναι η επαφή του κοινού με την τέχνη και τις συλλογές του ιδρύματος (με ιδιαίτερη έμφαση στους μαθητές και τους φοιτητές μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων) και η ενίσχυση της καταγραφής και μελέτης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Το ίδρυμα στεγάζεται σε κτίριο στη βόρεια πλευρά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1997 και εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 1999, ύστερα από χρόνιες προσπάθειες της Αλίκης Τέλλογλου (ο Νέστορας Τέλλογλου πέθανε το 1972). Έχει συνολικό εμβαδό 6500 τετραγωνικά μέτρα και περιβάλλεται από ένα μικρό άλσος έκτασης 24 στρεμμάτων. Διαθέτει επίσης συνεδριακό κέντρο 230 θέσεων και διάφορους βοηθητικούς χώρους κατάλληλους για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων. Τμήμα του ιδρύματος είναι και η ανακαινισμένη οικία Τέλλογλου στην οδό Αριστοτέλους που άνοιξε για το κοινό το 2016.

Πυρήνας της συλλογής είναι η αρχική δωρεά των Τέλλογλου που αριθμεί περισσότερα από 5000 έργα τέχνης από ποικίλους πολιτισμούς. Αποτελείται κυρίως από έργα ζωγραφικής και περιλαμβάνει επιπλέον ελληνιστικά και ρωμαϊκά αγγεία, εδώλια της ελληνιστικής εποχής, κομμάτια κινεζικής και αραβικής τέχνης (όπως βάζα και πιάτα) και περσικές μινιατούρες. Σημαντικό κομμάτι της συλλογής αποτελούν έργα σημαντικών Ελλήνων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών από τον 19ο και 20ό αιώνα, όπως γλυπτά, λάδια, σχέδια, χαρακτικά και ακουαρέλες.

Στο πέρασμα των χρόνων η συλλογή του ιδρύματος εμπλουτίστηκε με αγορές, αλλά και με δωρεές από θεσμούς, φορείς, καλλιτέχνες κλπ. Μεταξύ των μεγάλων ευεργετών συγκαταλέγονται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, οι Τώνης και Ιωάννα Σπητέρη, ο Δημήτριος Τσάμης, ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο Απόστολος Κ. Φιλιππίδης και άλλοι.

Συγκεκριμένα το Τελλόγλειο διαθέτει έργα καλλιτεχών όπως οι Νικόλαος Γύζης, Νικόλαος Λύτρας, Κωνσταντίνος Παρθένης, Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Φώτης Κόντογλου, Γιώργος Μπουζιάνης, Δημήτρης Μυταράς, Άγγελος Γιαλλινάς, Νίκος Εγγονόπουλος, Βασίλειος Χατζής, Ιωάννα Σπητέρη, Όπυ Ζούνη κ.ά.

Εκτός των βιβλίων αναφοράς, η βιβλιοθήκη διαθέτει δυσεύρετους καταλόγους εκθέσεων, σπάνιες εκδόσεις θεωρητικών κειμένων και πλήθος περιοδικών εκδόσεων τέχνης. Η συλλογή της δεν είναι μόνο αναδρομική, αλλά εμπλουτίζεται συνεχώς με σύγχρονες εκδόσεις τέχνης και αντίστοιχους καταλόγους. Στη συλλογή υπάρχουν περίπου 22.000 τόμοι. Στην παρούσα φάση το προσωπικό της βιβλιοθήκης ενσωματώνει στη συλλογή τον online ηλεκτρονικό κατάλογο του Α.Π.Θ. Η βιβλιοθήκη εξυπηρετεί κυρίως ερευνητές και φοιτητές του Α.Π.Θ. και η πρόσβαση γίνεται έπειτα από αίτηση και έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος.