Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Το πάρκο του Αριστοτέλη

Το πάρκο του Αριστοτέλη

Το πάρκο του Αριστοτέλη βρίσκεται στα Στάγειρα. Το Άλσος, στο οποίο εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει ο ανδριάντας (ολόσωμο γλυπτό συγκεκριμένου θνητού πάντοτε, ανθρώπου, που μπορεί να είναι από μάρμαρο, μέταλλο, ξύλο κ.α.) του Αριστοτέλη, εξοπλίστηκε με διαδραστικά όργανα. Τα όργανα αυτά εφαρμόζουν φυσικά φαινόμενα για τα οποία γίνονται αναφορές στο σύγγραμμα του μεγάλου Δασκάλου «Τα φυσικά». Το άλσος στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για μεμονωμένους τουρίστες και σχολεία, αφού συνδυάζει φανταστικά την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση.

 

Στο πάρκο του Αριστοτέλη υπάρχουν:

  • Ηλιακό ρολόι

Το οριζόντιο ηλιακό ρολόι δείχνει τον χρόνο, με τη διαφορά με την επίσημη ώρα να είναι 1:25 το καλοκαίρι και 0:25 τον χειμώνα. Μέσα από τις καμπύλες γραμμές, εκτός από την ώρα είναι διακριτός και ο μήνας.

  • Φακός

Κάθε φωτόνιο (ποσό ενέργειας ακτινοβολίας) από μόνο του έχει ελάχιστη ενέργεια. Όμως όλα μαζί συγκεντρωθούν σε ένα σημείο η ενέργεια αυτή γίνεται πολύ μεγάλη.

  • Πυξίδα

Η φιλοσοφία δεν έχει τόπο, είναι παγκόσμια και κτήμα της ανθρωπότητας. Η αριστοτελική φιλοσοφία έχει φθάσει σε όλα τα μέρη του κόσμου και είναι αφετηρία της σύγχρονης επιστημονικής σκέψης.

  • Πεντάφωνο

Ανάλογα με το ειδικό βάρος και τη μάζα, από κάθε υλικό παράγεται με την κρούση διαφορετική ηχητική συχνότητα. Οι 5 γρανίτες ανταποκρίνονται στην κλίμακα του αρχαίου πεντάφωνου.

  • Οπτικοί Δίσκοι

Όταν εικόνες περνούν με μεγάλη ταχύτητα μπροστά από το ανθρώπινο μάτι, αυτό δεν τις αντιλαμβάνεται ως μεμονωμένες, αλλά ως ένα σύνολο (βλ. Κινηματογράφος)

  • Εκκρεμές

Η ενέργεια του ενός συστήματος που ξεκινά την ταλάντωση μεταφέρεται λόγω σύζευξης στο άλλο σύστημα με αποτέλεσμα το πλάτος ταλάντωσης να μειώνεται στο πρώτο και να αυξάνεται στο επόμενο.

  • Υδροστρόβιλος

Η ενέργεια που δίνεται με την περιστροφή του μοχλού δημιουργεί μια δίνη στο υγρό, όπως η περιστροφική κίνηση του αέρα δημιουργεί τον ανεμοστρόβιλο.

  • Σφαίρες αδράνειας

Μεταφορά ορμής κατά την κρούση των σφαιρών, όπου διατηρείται η ορμή που μεταφέρεται διαδοχικά σε κάθε μια μέχρι την τελευταία.

  • Παραβολικά κάτοπτρα

Τα μεταφερόμενα μέσω του αέρα ηχητικά κύματα ανακλώνται στο παραβολικό κάτοπτρο και η ενέργεια τους συγκεντρώνεται στο κέντρο. Κατά την ανάκλαση επαναλαμβάνεται το ίδιο φαινόμενο.

  • Τηλεσκόπια

Με τα τηλεσκόπια, μπορεί κανείς να απολαύσει καλύτερα τη θέα του κόλπου της Ιερισσού και της Αθωνικής χερσονήσου.