Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Βασιλικό Θέατρο

Βασιλικό Θέατρο

Το Βασιλικό Θέατρο κατασκευάστηκε το 1940, σύμφωνα με σχέδια του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη, προκειμένου να λειτουργήσει ως σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αθήνας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το Εθνικό Θέατρο εκείνη την περίοδο ονομαζόταν Βασιλικό και έτσι δόθηκε στο κτίριο η συγκεκριμένη ονομασία, που διατηρείται μέχρι και σήμερα. Ήταν ανοικτό θέατρο με πρόβλεψη κάλυψης με χοντρό καραβόπανο. Πολύ σύντομα απέκτησε μονιμότερη στέγη και μετατράπηκε σε στεγασμένο θέατρο.

Το 1961, το Βασιλικό Θέατρο αποτέλεσε την πρώτη στέγη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Χρησιμοποιήθηκε για έναν χρόνο καθώς το 1962, μόλις ολοκληρώθηκε το κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το ΚΘΒΕ μεταφέρθηκε εκεί. Στη συνέχεια, το Βασιλικό Θέατρο σταδιακά εγκαταλείφθηκε και ερειπώθηκε.

Το 1986, το Βασιλικό Θέατρο επισκευάστηκε και φιλοξένησε εκδηλώσεις της Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου. Ύστερα, παραχωρήθηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος που το χρησιμοποίησε μέχρι το 1996.
Η γήρανση των δομικών στοιχείων του κτιρίου επέβαλε την ανακατασκευή του, η οποία εντάχτηκε στα έργα που έγιναν με αφορμή την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (Θεσσαλονίκη 1997). Ο ανασχεδιασμός έγινε από τους αρχιτέκτονες Ν. Σχολίδη και Κ. Κουρουσόπουλο  που διατήρησαν, ως ένα βαθμό, στοιχεία της μορφολογίας του παλιού κτιρίου. Εγκαινιάστηκε το 2000.

Το θεατρικό συγκρότημα του Βασιλικού Θεάτρου, μόνιμη έδρα του ΚΘΒΕ, διαθέτει μία αίθουσα 683 θέσεων προσβάσιμη από άτομα με αναπηρίες, τεράστια σκηνή πολλαπλών δυνατοτήτων με υποσκήνιο 10 μέτρων και τεχνική υποδομή για θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, συναυλίες και κινηματογραφικές προβολές, καθώς και αίθουσες για διάφορες εκδηλώσεις όπως εκθέσεις, συνέδρια, ομιλίες. Παράλληλα, τα 2.000 τ.μ. των εκτεταμένων φουαγιέ του θεάτρου προσφέρονται για την παρουσίαση μεγάλων εκθέσεων.

Το Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην οδό 30ης Οκτωβρίου 2, στον Κήπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κοντά στο Λευκό Πύργο. Αποτελεί τη μόνιμη έδρα και μία από τις κεντρικές σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

 

Επίσημη σελίδα: https://www.ntng.gr