Thessaloniki Animation Festival (TAF) 2023

Η Animation Σκηνή επιστρέφει με το Thessaloniki Animation Festival (TAF) 2023 στη Θεσσαλονίκη, στην Αποθήκη Δ΄, για 4 ημέρες γεμάτες προβολές, ειδικά αφιερώματα, δράσεις, ομιλίες, διαγωνιστικό τμήμα, masterclasses και φυσικά την τελετή απονομής.

Όπως κάθε χρόνο το 9ο Thessaloniki Animation Festival (TAF) 2023 είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Όσοι βρίσκονται εκτός Θεσσαλονίκης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το διαγνωστικό κομμάτι του φεστιβάλ και τα masterclasses μέσω του www.tafestival.gr (από 25-30 Οκτωβρίου 2023).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικά αφιερώματα, ομιλίες από καταξιωμένους επαγγελματίες και καλλιτέχνες και φυσικά τις προβολές ταινιών που αγγίζουν τις 150 και θα λάβουν μέρος στον Διεθνή και Πανελλήνιο διαγωνισμό animation.

Θα προβληθούν μοναδικές ταινίες ποικίλης θεματικής και αισθητικής, οι οποίες ξεχώρισαν ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές!

Το διαγωνιστικό κομμάτι διανθίζουν και οι καθιερωμένες πια κατηγορίες “Human Rights Animated” που περιλαμβάνει φιλμ που διαπραγματεύονται από ποικίλες οπτικές τα ανθρώπινα δικαιώματα και “0-99” με ταινίες κατάλληλες για παιδιά κάθε ηλικίας!

Το πρόγραμμα μας όμως δεν σταματά εκεί!

Το TAF, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα φιλοξενήσει διεθνή φεστιβάλ που έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στην διάδοση και διαμόρφωση της animation σκηνής όπως την ξέρουμε σήμερα.

Συγκεκριμένα, θα έχει ειδικό αφιέρωμα σε δύο μεγάλα φεστιβάλ, το Αμερικανικό American Documentary and Animation Film Festival (AmDocs) και το Anibar International Animation Festival από το Κόσοβο προβάλλοντας ταινίες μικρού μήκους ποικίλης θεματικής από αναγνωρισμένους δημιουργούς κινουμένων σχεδίων.

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την πολύτιμη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Θεσσαλονίκης, Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και του Αυτοτελούς Τοπικού Γραφείου Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Μέσων (Film Office)-Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και των 3 Deers VFX Studio, XPPen, Chiltern Media, No9 Greece και ΑΚΤΟ Art and Design College και Toon Boom Animation.

Παράλληλα, για άλλη μια χρονιά, έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενούμε καλλιτέχνες και επαγγελματίες από την παγκόσμια σκηνή του animation, οι οποίοι θα παραδώσουν masterclasses με Q&A.

Ενδεικτικά, κάποιοι από τους καλεσμένους του TAF9 2023 είναι οι εξής:

  • Tim Allen, Stop Motion Animator με πρόσφατη συμμετοχή ως επικεφαλής animator στην ταινία Pinocchio (Guillermo del Torro, 2023), Isle of Dogs (Wes Anderson 2018), Corpse Bride (Tim Burton, 2005).
  • Teddy Grouya, βραβευμένος σκηνοθέτης και Ιδρυτής και Διευθυντής του American Documentary And Animation Film Festival and Film Fund (AmDocs), καθώς και ο Διευθυντής του Architecture Design Art Film Festival (ADAFF).
  • Λάζαρος Αναγνωστόπουλος, Managing Director στο VFX Animation Studio 3DEERS
  • Κωνσταντίνος Π. Κακαρούντας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων (ASIFA Hellas) και ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Dahouse Production Studio.
  • Ελένη Μούρη, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με ειδίκευση στο Κινούμενο Σχέδιο – Animation.

Επιπλέον, χάρη στη συνεργασία μας με το ΑΚΤΟ Art and Design College, ο Tim Allen θα διεξάγει Stop Motion Animation workshop το διήμερο 23 με 24 Οκτωβρίου.

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση ανακοινώνουμε πως το TAF και ο AKTO, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την απονομή μονοετούς υποτροφίας σε υποψήφιους σπουδαστές animation στο AKTO Art and Design College για το πρόγραμμα Animation Distance Learning.

Τις ημέρες του Φεστιβάλ, το Funny Tales Animation Studio και η 3 Deers VFX Animation Studio θα προσφέρουν portfolio viewing σε νέους καλλιτέχνες της τέχνης του animation, δίνοντάς τους feedback για τη βελτίωση της μέχρι τώρα προώθησης της δουλειάς τους.

Τέλος, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα διεξαχθεί για 4η χρονιά το Balkan Animation Pitching Forum (BAF) όπου δημιουργοί από τα Βαλκάνια θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα project τους σε μια επιτροπή απαρτιζόμενη από παραγωγούς και διανομείς από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα αναδείξουν τους νικητές.

Η τελετή απονομής των βραβείων -τόσο του TAF όσο και του BAF- θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στις 21:00 μμ.

Και για όσους φίλους είναι εκτός Θεσσαλονίκης, από τις 25 μέχρι τις 30 Οκτωβρίου το διαγωνισμό κομμάτι του φεστιβάλ, αλλά και τα masterclasses μαγνητοσκοπημένα, θα είναι διαθέσιμα online μέσω του www.tafestival.gr