Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Κορύλοβος (Кориловос)

Ο Κορύλοβος είναι ένα σχετικά χαμηλό βουνό, με υψόμετρο περίπου 500 μέτρων και αποτελεί τη νότια απόληξη του Φαλακρού Όρους. Βρίσκεται στον νομό Δράμας και στους πρόποδές του απλώνεται η πόλη της Δράμας. Από την κορυφή, του βουνού, φαίνεται η πόλη και ο κάμπος, ενώ στην κορυφή του βρίσκονται υπολείμματα της βυζαντινής εκκλησίας της Παναγίας της Κοριλιώτισσας που χτίστηκε περίπου το 1050.

Το Δασαρχείο Δράμας έχει μετατρέψει τον άλλοτε άγονο και γυμνό Κορύλοβο σε σημαντικό περιαστικό δάσος, φυτεύοντας χιλιάδες κωνοφόρα δέντρα, κυρίως χαλέπιο πέυκη, κυπαρίσσια και έλατα. Το δάσος, το οποίο αποτελεί χώρο αναψυχής και τόπο καθημερινών περιπάτων για τους κατοίκους της Δράμας, διασχίζεται από περιπατητικά μονοπάτια και διαθέτει παιδικές χαρές, ξύλινους πάγκους και τραπέζια για πικ-νικ. Στην είσοδο του δάσους του Κορύλοβου έχει στηθεί μνημείο για τα δεκάδες χιλιάδες θύματα της γερμανοβουλγαρικής κατοχής την περίοδο 1941-1944. Στην κορυφή του βουνού, εκτός από ένα ορειβατικό μονοπάτι, υπάρχει και ασφαλτοστρωμένος δρόμος, μήκους 4 χιλιομέτρων. Κοντά στην κορυφή του Κορύλοβου, υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, ένα πέτρινο υπαίθριο θέατρο για θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ λειτουργεί και καφετέρια. Στη νοτιοανατολική πλαγιά του Κορύλοβου, λειτουργούσε παλιά μεγάλο λατομείο μαρμάρου, δραστηριότητα που έχει αλλοιώσει ανεπανόρθωτα την εικόνα του βουνού.

Λίγο πριν από την κορυφή του βουνού και στη δεξιά άκρη του ασφαλτοστρωμένου δρόμου υπάρχει ένας τεράστιος τσιμεντένιος σταυρός, προς τιμήν των θυμάτων της γερμανοβουλγαρικής κατοχής. Ο σταυρός είναι ορατός και από το κέντρο της Δράμας. Τα εγκαίνια του έγιναν τη 14η Σεπτεμβρίου 1997 ανήμερα της Παγκόσμιας ημέρας Ανύψωσης του Τιμίου Σταυρού στα 75 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η εγκατάσταση του Σταυρού έγινε από τον Νικόλαο Λατσίσταλη από προσωπική επιθυμία του, ως τάμα στη μνήμη του πατέρα του αλλά και όλων των πρόσφυγων της Μικρασιατικής καταστροφής. Δίπλα από τον σταυρό ανέγειρε και το μικρό εκκλησάκι, όπου μνημονεύει την ημέρα της Παγκόσμιας Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού και ονομαστικά την Παναγία Εικοσιφοίνισσας καθώς και πολλούς Αγίους ύστερα από τις επιθυμίες των περιπατητών του Κορυλόβου.

Ο Σταυρός είναι φτιαγμένος από μπετόν και σίδερο και ζυγίζει 100 τόνους, έχει 12 μέτρα καθαρό ύψος και βάθος από τη βάση 3 μέτρα. Το συνολικό μέγεθος της κατασκευής είναι τα 15 μέτρα. Οι εργασίες ξεκίνησαν τη 4/05/1997 και ολοκληρώθηκαν οριστικά τη 14/08/1997 παραμονή της Κοίμησης της Θεοτόκου οπότε και φωτίστηκε για πρώτη φορά. Για την τοποθέτησή του χρειάστηκαν 3 γερανοί και ένας εξ αυτών κατά την ανύψωση του σταυρού υπέστη σοβαρή βλάβη (έσπασε ο βραχίονας).

Το 2016, κοντά στον σταυρό, έπειτα από δωρεά της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, ελληνική σημαία εμβαδού 150 τ.μ., η οποία είναι ορατή από αρκετά χιλιόμετρα στην πεδιάδα.

 

Πηγή: https://visit-drama.com/place/korylovos/