Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Τάφος του Αριστοτέλη

Τάφος του Αριστοτέλη

Ο Τάφος του Αριστοτέλη είναι μνημείο στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων.

Ο διδάκτωρ της κλασικής αρχαιολογίας Κώστας Σισμανίδης και επικεφαλής της συστηματικής ανασκαφής στον χώρο των Αρχαίων Σταγείρων, που έγινε από το προσωπικό της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι ο τάφος του Αριστοτέλη βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων. Επιπλέον, είχε την πεποίθηση ότι μια αρχιτεκτονική έρευνα θα έφερνε στο φως επιγραφές που θα επιβεβαίωναν τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.

Η επίσημη ανακοίνωση για το ταφικό μνημείο του Αριστοτέλη έγινε το 2016 από τον Σισμανίδη, στα πλαίσια του παγκόσμιου συνεδρίου «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια», υπό την αιγίδα της Unesco και συμμετείχαν εκατοντάδες επιστήμονες από 41 χώρες.

Τα Αρχαία Στάγειρα βρίσκονται νοτιοανατολικά από την Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής, πάνω στη χερσόνησο Λιοτόπι. Η χερσόνησος αυτή, που εισχωρεί βαθιά στη θάλασσα, αποτελείται από δυο λόφους, μεταξύ των οποίων υπάρχει ένας αυχένας. Ο βόρειος λόφος αποτέλεσε την πρώτη πόλη των Σταγείρων, που ιδρύθηκε από Ίωνες αποίκους της νήσου Άνδρου γύρω στα μέσα του 7ου αιώνα π.χ. Τα ανασκαφικά δεδομένα και παλιές γραμματειακές πηγές, που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη το 1996, δηλαδή το αψιδωτό ή πεταλοειδές οικοδόμημα και ο βωμός σε μαρμαροθετημένο δάπεδο των ελληνιστικών χρόνων, συγκλίνουν στην άποψη, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Κ. Σισμανίδη, ότι στο σημείο είναι ο τάφος και το ηρώο του Αριστοτέλη. Ένα ταφικό ηρώο όπου οι Σταγειρίτες τον τίμησαν ως ήρωα, σωτήρα, νομοθέτη και δεύτερο «οικιστή» της πόλης τους, εφόσον με δική του μεσολάβηση στον Φίλιππο επανιδρύθηκαν (340 π.Χ) τα Στάγειρα, που είχαν καταστραφεί από τον ίδιο Μακεδόνα βασιλιά το 349 π.Χ.  

Οι Σταγειρίτες γι’ αυτές του της πράξεις τον τιμούσαν με ετήσιες γιορτές και αγώνες, τα λεγόμενα “Αριστοτέλεια”, και ο μήνας λεγόταν “Σταγειρίτης”.