Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Αλεξάνδρειο Μέλαθρο

Το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο (γνωστό και ως Παλέ ντε Σπορ), με την κεντρική του σάλα να έχει την ονομασία Σάλα «Νίκος Γκάλης», είναι κλειστό γήπεδο στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί έδρα της ομάδας καλαθοσφαίρισης του Άρη Θεσσαλονίκης. Ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που υπάγεται στο αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης, εντός των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Έκθεσης και απέναντι από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Αρχικά είχε το όνομα «Εθνικόν Κλειστόν Γυμναστήριον Θεσσαλονίκης» αλλά τον Ιούνιο του 1966 πήρε την ονομασία «Αλεξάνδρειον Αθλητικόν Μέλαθρον Θεσσαλονίκης» από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Στις 26 Αυγούστου 1959 το κράτος αποφάσισε την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου. Η κατασκευή του γηπέδου ξεκίνησε ένα χρόνο αργότερα, με κύριο χρηματοδότη τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Οι εργασίες έγιναν από ελληνικές εταιρίες, αλλά η πολύ δύσκολη κατασκευή της οροφής ανάγκασε τους κατασκευαστές να απευθυνθούν σε γαλλικές εταιρίες. Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 29 Ιουνίου 1966 από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο.

Αρχικά το γήπεδο φιλοξενούσε όλες τις ομάδες καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης (Βόλεϋ) της Θεσσαλονίκης, σταδιακά όμως όλες αποχώρησαν έχοντας αποκτήσει τις δικές τους έδρες. Μέχρι το 1985 ήταν το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο της Ελλάδας.

Το 2004 έγινε μία σημαντική ανακαίνιση του γηπέδου, με αφορμή την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Σήμερα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την ομάδα του Άρη. Επίσης, το γήπεδο φιλοξενεί και άλλες αθλητικές, όπως και καλλιτεχνικές, δραστηριότητες, πέρα από το μπάσκετ.

Οι Γάλλοι κατασκευαστές είχαν συμμετοχή και στην κατασκευή του “Palais des Sports de Gerland” της Λυών της Γαλλίας το 1962. Τα δύο αυτά γήπεδα μοιάζουν εμφανισιακά (ίδια οροφή) και ποσοτικά (και τα δύο έχουν χωρητικότητα περίπου στις 5.200 θέσεις). Έτσι το γήπεδο απέκτησε το ψευδώνυμο Παλαί ντε Σπορ. Στις 7 Μαΐου του 2013, ύστερα από απόφαση της πολιτείας, η κεντρική σάλα (αγωνιστικός χώρος) του Αλεξανδρείου μετονομάστηκε σε Σάλα Νίκος Γκάλης (Nick Galis Hall), προς τιμήν του Νίκου Γκάλη.