Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας παρουσιάζουν την ιστορία του νομού Δράμας από την Παλαιολιθική Εποχή έως το 1914. Τα αρχαιότερα ευρήματα (οστά και πέτρινα εργαλεία) προέρχονται από την Καλλίφυτο και ανασκαφές στο σπήλαιο των πηγών του ποταμού Αγγίτη (50.000 π.Χ.). Το μουσείο παρουσιάζει επίσης εργαλεία, κοσμήματα και αγγεία από τους προϊστορικούς οικισμούς της Σιταγρών και του Αρκαδικού (6000-4000 π.Χ.) από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, την Ύστερη Εποχή του Χαλκού και από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου από τάφους που βρέθηκαν στη σημερινή βιομηχανική περιοχή της Δράμας.

Ανάμεσα στα κορυφαία εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται δείγματα αττικής αγγειοπλαστικής (6ος και 5ος αιώνας π.Χ.), η μαρμάρινη προτομή του θεού Διονύσου, που αποτελεί την πρώτη απόδειξη της λατρείας του στην ευρύτερη περιοχή, ένας θησαυρός νομισμάτων του βασιλιά Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας και άλλα ευρήματα από τον αρχαίο οικισμό της Δράμας (4ος αιώνα π.Χ.). Τα περισσότερα ευρήματα από τη ρωμαϊκή περίοδο προέρχονται από την πόλη των Φιλίππων, όπως το χάλκινο αγαλματίδιο του Δία, εωώ μερικά προέρχονται από άλλες περιοχές, όπως η επιτύμβια στήλη που βρέθηκε στη Γραμμένη και περιγράφει τις στρατιωτικές επιτυχίες του Ρωμαίου λεγεωνάριου Tιβέριου Kλαύδιου Mάξιμου.

Η παλαιοχριστιανική περίοδος στην περιοχή αντιπροσωπεύεται από νομίσματα και κεραμικά από τον οικισμό της Δράμας και από τους Φιλίππους. Τα πιο χαρακτηριστικά από τα εκθέματα της βυζαντινής περιόδου είναι ένα πέτρινο ηλιακό ρολόι με χαραγμένες ώρες (1069 π.Χ.) από την περιοχή του Παλαιοχωρίου, και κεραμικά, νομίσματα και κοσμήματα από τη Δράμα, την Αδριανή και τον Ξηροπόταμο.

Στο μουσείο εκτίθεται επίσης μια συλλογή από οθωμανικά νομίσματα, εικόνες και αρχιτεκτονικά μέλη από τις μεταβυζαντινές εκκλησίες, καθώς και πολλές φωτογραφίες της Δράμας και της γύρω περιοχής πριν από την Απελευθέρωση του 1913. Στον χώρο του αιθρίου εκτίθεται και ο Ερυθρόμορφος Κρατήρας της Προσοτσάνης, σημαντικό αγγείο του 380-370 π.Χ. που βρέθηκε σχεδόν ανέπαφο σε ανασκαφή ανατολικά της Προσοτσάνης το 2014 και αποτελούσε κτέρισμα κιβωτιόσχημου τάφου.