Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος – Άγιο Όρος

Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος – Άγιο Όρος

Η Μονή Αγίου Παντελεήμονος ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αιώνα στη θέση του σημερινού Παλαιομονάστηρου ή Σκήτη Βογορόδιτσας. Παλαιότερα ονομαζόταν Μονή Θεσσαλονικέως και αργότερα Μονή Ξυλουργού.

Τον 13ο αιώνα η Μονή καίγεται και την ανακατασκευή της ενισχύουν οικονομικά ο Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος και Σέρβοι ηγεμόνες. Περίοδοι ακμής εναλλάσσονται με περιόδους ανέχειας για τη Μονή. Οι μοναχοί είναι κυρίως Έλληνες, οι οποίοι υπερτερούν αριθμητικά μετά το 1497. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και μερικοί Ρώσοι. Στη σημερινή της θέση κοντά στη θάλασσα, μεταφέρθηκε το 1765 με την ονομασία Ρούσικο.

Το Καθολικό που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα, άρχισε να χτίζεται το 1812 και τελείωσε το 1821. Τον 18ο αιώνα η Μονή Αγίου Παντελεήμονος επανέρχεται σε ελληνικά χέρια για να επικρατήσουν ξανά οι Ρώσοι το 1875, όπου ορίστηκε οι ακολουθίες να γίνονται και στην Ελληνική και στη Ρωσική γλώσσα.

Τα χρόνια εκείνα η αδελφότητα είχε 1.000 μοναχούς και στις αρχές το 20ου αιώνα περίπου 2.000. Η τράπεζα χτίστηκε το 1890 και είναι χωρητικότητας 1.000 μοναχών. Στη Μονή φυλάσσονται πολλές φορητές εικόνες και ένα πλήθος κειμηλίων και αμφίων.

Η βιβλιοθήκη της Μονής περιέχει 1320 ελληνικά χειρόγραφα, 600 σλαβικά και πάνω από 20.000 βιβλία ελληνικά και ρωσικά. Από τους θησαυρούς της Μονής ξεχωρίζουν οι εικόνες της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας, του Προδρόμου, του Αγίου Παντελεήμονος και η ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι.

Εδώ υπάρχει και η δεύτερη μεγαλύτερη καμπάνα στον κόσμο, βάρους 13 τόνων. Η Μονή Αγίου Παντελεήμονος, κατέχει τη δέκατη ένατη θέση στην ιεραρχία των μονών του Αγίου Όρους. Λειτουργεί κοινοβιακά από το 1809 με σιγίλιο του πατριάρχη Καλλινίκου.

Έχει εξαρτήματά της στη Σκήτη Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Βογορόδιτσα, δύο καθίσματα, δώδεκα κελία, εκτός της αντιπροσωπείας Καρυών, καθώς και την έρημη Σκήτη της Θηβαΐδας.