Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Καπναποθήκη Σπήρερ

Η Καπναποθήκη Σπήρερ ή Αυστροελληνική είναι πρώην καπναποθήκη που βρίσκεται στη Δράμα, στην οποία πλέον στεγάζεται ένα ξενοδοχείο. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Κόνραντ Γιάκομπ Γιόσεφ φον Βίλας για λογαριασμό της εταιρείας καπνών Σπήρερ και ολοκληρώθηκε το 1925. Το κτίριο ήταν αρχικά χώρος επεξεργασίας του καπνού μέχρι το 1974, όπου έγινε καπναποθήκη. Από το 1932 πέρασε στην κατοχή της Αυστροελληνικής Εταιρείας Καπνών. Το 2004 άρχισαν οι μελέτες ώστε να μετατραπεί σε ξενοδοχείο. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και το ξενοδοχείο άρχισε να λειτουργεί το 2016.

Η Καπναποθήκη βρίσκεται στο πάρκο πηγών Αγίας Βαρβάρας, σε κεντρικό σημείο της πόλης της Δράμας. Έχει εμβαδόν 7.500 τετραγωνικά μέτρα και η αρχιτεκτονική της είναι λιτή, με ορθογώνια κάτοψη, με αναλογίες 3:1. Διαθέτει τέσσερις ορόφους. Το ισόγειο χωρίζεται στα δύο από εγκάρσιο τοίχο. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε ξυλεία. Στα ανατολικά η καπναποθήκη εφάπτεται με άλλο, μικρότερο κτίριο, το οποίο στέγαζε τα γραφεία της εταιρείας.

Η οικονομική άνθηση που δημιουργεί το καπνεμπόριο οδηγεί σε οικοδομική ανάπτυξη και δημιουργία νέων τύπων κτιρίων, που ανταποκρίνονται σε νέες χρήσεις και λειτουργίες στην επεξεργασία και το εμπόριο του καπνού, όπως είναι οι πολυώροφες καπναποθήκες με τα ενσωματωμένα κτίρια γραφείων είναι το νέο αρχιτεκτονικό μόρφωμα. Μερικά χρόνια αργότερα, γύρω στα 1880, ανοικοδομούνται οι καπναποθήκες του Γαλλικού μονοπωλίου καπνού. Το 1904, ο Μάρκος Α. Πορτοκάλογλου από τα Κοτύωρα του Πόντου αγοράζει το οικόπεδο και χτίζει την καπναποθήκη στην οδό Περδίκα 10 και Δωδεκανήσου. Αρχιτέκτονας είναι ο Αυστριακός Φον Βίλας, που έχει εγκατασταθεί στη Δράμα από το 1894 ως μηχανικός της Γαλλικής Εταιρείας Σιδηροδρόμων, ενώ αργότερα εργάζεται ως μηχανικός στο Δήμο Δράμας.

Η Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και επιβλητικότερα κτίρια της εποχής και από τα σημαντικότερα δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Η μορφολογία και οργάνωση των όψεων έχουν εμφανείς ευρωπαϊκές επιδράσεις με στοιχεία «Art Nouveau». Η χρήση κεραμιδοκόκκινων πλίνθων στη διαμόρφωση των τοξοτών ανωφλιών των ανοιγμάτων και οι οριζόντιες ταινίες που διαχωρίζουν τους ορόφους, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η αντίθεση των χρωμάτων στην κύρια όψη γίνεται ακόμη πιο έντονη με τις εναλλασσόμενες στρώσεις πλίνθων και οριζόντιων ταινιών στις ακμές του κτιρίου. Η σύνθεση του όγκου του κτιρίου ανταποκρίνεται με βέλτιστο τρόπο στις λειτουργικές του ανάγκες. Η κάτοψη σχηματίζει ένα Π, το οποίο διαμορφώνεται από δύο επιμήκη τμήματα και ένα κεντρικό με υπόγειο, ισόγειο και 3 ορόφους. Στον ενδιάμεσο ακάλυπτο χώρο οι καπνεργάτες αναπαύονταν την ώρα του διαλείμματος. Ο εξώστης του πρώτου ορόφου και η περίτεχνη κατασκευή της σιδερένιας κεντρικής εισόδου υποδηλώνουν τους χώρους των γραφείων της διοίκησης.
Το 1931, ο Πορτοκάλογλου νοικιάζει την καπναποθήκη στα ξαδέλφια του Νικόλαο και Κωνσταντίνο Μοσκώφ που ιδρύουν εταιρεία επεξεργασίας καπνού στη Θεσσαλονίκη με υποκαταστήματα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το Βόλο, τη Δράμα και την Ξάνθη. Κατά τη βουλγαρική κατοχή (1941-1944) η καπναποθήκη κατασχέθηκε από τους κατακτητές, οι οποίοι συνέχισαν την επεξεργασία καπνού. Οι Μοσκώφ είναι οι μόνοι που αποζημιώνουν τους εργάτες τους.

Πήγη: https://www.mixanitouxronou.gr/giati-i-emvlimatiki-kapnapothiki-tis-dramas-apokaloyntan-quot-oyranoxystis-spierer-quot-i-istoria-toy-ktirioy-poy-leitoyrgei-simera-os-polyteles-xenodocheio/