Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Από την ίδρυσή του το 1997, έως τη σημερινή του μορφή σε διαμορφωμένο μουσειακό χώρο εντός του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αποτελεί σημείο αναφοράς του πολιτισμού και της ιστορίας της πόλης. Από το 2006 έως το 2014, έχουν επισκεφτεί το μουσείο πάνω από 1.000.000 άτομα, ενώ έχουν διοργανωθεί πάνω από 360 εκθέσεις σε 26 πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Το μουσείο, πέρα από το μουσειακό του χαρακτήρα (συλλογή και μελέτη φωτογραφιών καλλιτεχνικής αξίας, δημιουργία οργανωμένου αρχείου κλπ), προβαίνει σε εκδόσεις βιβλίων, διοργανώνει διάφορες δράσεις, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, εκθέσεις, διαλέξεις κλπ, και φεστιβάλ. Επιπλέον, συμμετέχει σε αντίστοιχες δράσεις άλλων φορέων με σκοπό την προαγωγή και την προβολή του μέσου της φωτογραφίας, έχοντας θεσπίσει από κοινού με το Cedefop (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση) διεθνές βραβείο φωτογραφίας.
Στο μουσείο υπάρχουν επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με την ιστορία της φωτογραφίας και τις τεχνικές που ακολουθούνται. Επιπροσθέτως, το ίδιο το μουσείο ως πολιτιστικός φορέας έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εκδόσεις βιβλίων με αντικείμενο την εικόνα. Από το 2008, διοργανώνει το διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας «Photobiennale» (μετεξέλιξη του ετήσιου εικοσαετούς φεστιβάλ Photosynkyria) στο οποίο εκτίθενται έργα καταξιωμένων και νέων δημιουργών και πραγματοποιούνται παράλληλες δράσεις, ενώ απονέμεται το βραβείο συμμετοχής «Thessaloniki Photomuseum/ CEDEFOP Award».
Στο πλαίσιο της PhotoBiennale τον Μάιο του 2010, το μουσείο κατάφερε να παρουσιάσει μια ιστορική έκθεση φωτογραφίας σε ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο της Θεσσαλονίκης, τη Ροτόντα, η οποία ήταν κλειστή επί χρόνια. Η έκθεση συγκέντρωσε 60.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2014, το Μουσείο Φωτογραφίας αναδείχτηκε το πιο δημοφιλές μουσείο της πόλης.
Η ίδρυση του Ελληνικού Μουσείου Φωτογραφίας με ιδιωτική πρωτοβουλία του αρχιτέκτονα και φωτογράφου Άρι Γεωργίου, του φωτογράφου και λαογράφου Γιάννη Βανίδη, και του ακαδημαϊκού και συντηρητή Απόστολο Μαρούλη, το 1987. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε μια πρώτη φωτογραφική συλλογή, η οποία θα αποτελούσε τη βάση για την ίδρυση ενός μελλοντικού Μουσείου Σύγχρονης Φωτογραφίας. Απέκτησε τη σημερινή του μορφή το 1997 με νόμο του κράτους (Νόμος 2557/1997) ως νομικό πρόσωπο και το 1998 αποτέλεσε το πρώτο έτος λειτουργίας υπό το νέο καθεστώς με διευθυντή τον Άρι Γεωργίου, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού το οποίο έχει την ευθύνη του διορισμού της διοίκησης του μουσείου. Διοικείται από τον διευθυντή, ο οποίος έχει τετραετή θητεία και τοποθετείται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η δράση του εποπτεύεται από πενταμελή εφορία η οποία διορίζεται και αυτή από το αρμόδιο υπουργείο.
Από το 2001 το Μουσείο Φωτογραφίας στεγάζεται στον πρώτο όροφο της Αποθήκης Α΄ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενώ με ειδική ρύθμιση του Νόμου 2947/ 2001 διέπεται από νομικό καθεστώς διαχειριστικής, οικονομικής, λειτουργικής και οργανωτικής αυτοτέλειας. Τον Απρίλιο του 2017 δημιουργήθηκε ο ενιαίος Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) υπό τον οποίο συνενώθηκαν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης µε τα ιδιαίτερα τμήματα του, δηλαδή το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Το 2018 ολοκληρώθηκε η συνένωση των συνολικά πέντε εικαστικών μουσείων της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν καινοτόμο οργανισμό που αποτελεί μοντέλο για τη λειτουργία αντίστοιχων πολιτιστικών φορέων της χώρας και υπό την ονομασία Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) συστεγάζει πλέον το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (μετονομασμένο σε Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη), το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (μετονομασμένο σε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης), το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (γνωστό ως Πειραματικό Κέντρο Τεχνών), αλλά και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης καθώς και το Μουσείο Aλεξ Μυλωνά (που διατηρούν τις επωνυμίες τους).
Επίσημη σελίδα: https://www.momus.gr/
Copyright 2023 © Created By Diadyktio, All Rights Reserved.
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.
Congratulation!