Καλωσήρθατε στο AlldayGreece

Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων

Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων

Το Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία και τις παραδόσεις των Σαρακατσάνων,  οι οποιοι κατάγονται από τη βόρεια Μακεδονία της Ελλάδος. Το μουσείο ιδρύθηκε στις Σέρρες το 1979. Η σημερινή δομή χρονολογείται από το 1997 και κατασκευάστηκε ειδικά για να το στεγάσει.

Το Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων στη σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα πολυετών επίμονων προσπαθειών, κατά τις οποίες πέρασε από διάφορες φάσεις και έλαβε διάφορα βραβεία. Εγκαινιάστηκε αρχικά το 1979 στον πρώτο όροφο ενός παλιού αρχοντικού στις Σέρρες. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1983, η έκθεση επεκτάθηκε και στον δεύτερο όροφο και τα εγκαίνια αυτή τη φορά συνδυάστηκαν με επιστημονικό συνέδριο, το πρώτο που διοργανώθηκε με θέμα «Οι Σαρακατσάνοι, ένας Ελληνικός Νομαδικός Ποιμενικός Πληθυσμός».

Από το 1998, το μουσείο λειτουργεί δίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού. Οι ειδικοί εισάγουν τα παιδιά στον τρόπο ζωής των Σαρακατσάνων, διδάσκοντάς τους πώς να υφαίνουν, πώς να κλωστούν και πώς να ζουν σε μια σαρακατσάνικη καλύβα. Το μουσείο διαθέτει επίσης μια συλλογή παλιών φωτογραφιών από όλη την Ελλάδα που καλύπτουν την περίοδο 1906–50, μια συλλογή παραδοσιακών τραγουδιών, ηχογραφημένων και αρχειοθετημένων σε κατηγορίες και μια αίθουσα εξοπλισμένη με οπτικοακουστικά συστήματα.

http://www.sarakatsani-folk-museum.gr/